5de442b1ece13

Artiklar

Ljunghusens GK prisas för sitt miljöarbete

Ljunghusens GK har tilldelats Swedish Golfkeepers Associations Natur- och miljöpris 2016. Detta ser klubben som något positivt och miljötänket är något som ständigt finns med i bakhuvudet.

Text: • 2017-05-09 Uppdaterad 2017-05-09

Swedish Golfkeepers Associations Natur- och miljöpris 2016 har tilldelats Ljunghusens GK då de ständigt arbetar med miljön för en hållbar framtid, och även inspirerar andra golfanläggningar både i och utanför Sverige till bättre miljötänk.
– Vi jobbar med miljön hela tiden! Det är högst påtagligt eftersom vi befinner oss i ett naturreservat och då har vi en del regler och krav runtomkring oss på hur vi ska hantera det hela. Vi tänker bland annat på hur mycket el vi förbrukar, hur vi värmer upp våra hus och hur mycket energi vi gör av med för att köra våra maskiner på banan, säger klubbchefen Magnus Jivén på Ljunghusens GK till svenskgolf.se/wp

 

Ljunghusens bolltrollare gör succé på Youtube

Klubben var först i världen att bli miljöcertifierad av Golf Environment Organization, och dessutom blev de också först att bli omcertifierade. Detta är något som uppmuntrats av medlemmarna på klubben och klubbchefen ger tips på hur andra klubbar kan nå samma resultat:
– Jag tror att den här geocertifieringen är ett bra sätt för människor att jobba på för att skapa struktur.  Det är klart att det är mycket jobb första gången, men börja litet och bygg på! En certifiering kanske inte är det första man ska ge sig på, men man kan ha det som ett arbetssätt där man lagrar information och får sig en tankeställare på hur man kan förbättra saker och ting.

Ljunghusens GK prisas för sitt miljöarbete
Kanske kan andra klubbar runt om i världen inspireras? //Foto: iStock

Ljunghusens GK har under åren förbättrat många områden på klubben, vilket gynnar miljön till det positiva. De har dessutom genom strukturerat och metodiskt arbete underlättat för de anställda.
– När klubbhuset byggdes om 2007-2008  la man ner jordvärme istället för att använda olja, vilket gav en oerhörd förbättring i förbrukning av energi.  Sen istället för att slänga kartonger som kommer från leveranser köpte man en balpress för några år sen som pressar ihop kartongerna och skickar tillbaks dem. Detta har blivit ett strukturerat och metodiskt arbetssätt som spar lite tid också, säger Magnus Jivén.


Text: • 2017-05-09
ArtiklarLjunghusens GKSvenska golfbanor
Scroll to Top