5de44441c0a54

Artiklar

Sörenstam: “Nya ordföranden är väldigt smart och strategisk”

Maria Möller är ny ordförande i Svenska Golfförbundet. Nu hyllas hon av Annika Sörenstam.

Text: CM Hellsten • 2017-04-25 Uppdaterad 2017-04-25

Maria Möller är ny ordförande i Svensk Golfförbundet. Hon valdes till posten med enhällig majoritet under Förbundsmötet och blir den första kvinnliga ordföranden i SGF:s historia.
38-åriga Maria Möller, som har varit SGF-ledamot sedan 2015, tar över efter Christer Bergfors som varit ordförande sen 2009.

Efter 113 år får SGF en kvinnlig ordförande

I 113 år har det varit en manlig ordförande i SGF och Maria Möller blir den första kvinnan.
– Jag kan omöjligt svara på varför det tagit så lång tid. Men det viktiga tänker jag är att man har tagit steget nu. Sen ska det inte ha någon betydelse om det är en man eller kvinna, men å andra sidan är det tyvärr så inom golfen och idrotten, att det är för få kvinnor på ledande positioner. Det är olyckligt och då får vi hoppas att vi kan föregå med gott exempel här och att det kanske kan inspirera andra idrotter och golfklubbar, säger Maria Möller.

Under Internationella kvinnodagen i mars arrangerades en sportgala på Handelshögskolan i Stockholm och då prisades majorvinnaren och Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam för sitt jämställdhetsarbete inom golfen.

Läs Svensk Golfs intervju med SGFs nya ordförande

svenskgolf.se/wp kontaktade Annika Sörenstam för att få kommentarer kring SGF:s nyvalda ordförande.

Vad tycker du om att SGF nu får en kvinnlig ordförande?
– Det är jättekul att se.  Med tanke på all framgång svensk damgolf har haft de senaste åren, så är det spännande att se Maria i denna viktiga roll.

Hur tror du det kommer att märkas att golfen har en kvinnlig ordförande?
– Jag tror inte det kommer att märkas att en kvinna sitter som ordförande, snarare att Maria som person har mycket att erbjuda med sin kunskap och passion för golfen. Hon är väldigt smart och strategisk.

Vad tycker du borde bli den nya ordförandens viktigaste uppgift i Golfsverige?
– Det vore bra om vi kunde spendera tid på att få fram alla fördelar med golfen från en social, hälsosam aspekt och som familjesport. Att få golfen att växa är självklart viktigt vare sig det är juniorgolf eller vuxna medlemmar, men också att få medlemmarna att trivas och se till att golfklubbarna klarar sig på ett ekonomiskt sätt. 


Text: CM Hellsten • 2017-04-25
ArtiklarAnnika Sörenstam
Scroll to Top