5de445e3369c1

Artiklar

ZACHRISSON: Så fick vi ett hål att putta mot

Enligt den holländske historikern Steven van Hengel avgjordes en match i "colf" den 26 december 1297 i byn Loenen aan de Vecht, belägen i norra Holland.

Text: Göran Zachrisson • 2017-04-13 Uppdaterad 2017-04-13

Colf spelades med klubba och boll och i det här fallet deltog åtta spelare i en åttboll, fyra mot fyra.
Colf, liksom golf betyder klubba.

Målet var slottet Kronenburg och den fyrboll som nått dörren på slottet med minst antal slag blev belönade med var sitt krus öl.

De andra fick titta på. Skälet till att de sökte upp slottet var att en ung ädling, Lord Kronenburg hade iscensatt mordet på Hollands dåvarande överhuvud, Greve Florence V. Matchen var således djupt symbolisk.
Men det fanns inget hål i marken.

Det holländska spelet “colf” spelades sedan under århundraden, men mer vet vi inte.
Hålet.

Det skotska parlamentet bannlyste “goffe and futeball” år 1457, “not to be usit”. Man bannlyser normalt inte någonting, som inte finns, inte ens i Sverige?

Spelet i Skottland hade, till skillnad från i Holland, ett hål i marken. Ingen vet hur det kom sig, annat än att det ter sig naturligt att ett spel med klubba och boll har ett mål. Ingen vet idag var eller varför spelet dök upp.

Från början var uppenbarligen spelet något du sysslade med på skoj. Du gick med hunden och hade en klubba i handen, siktade mot en kulle där det låg några får. De trivsamma djuren grävde ner sig i den varma sanden i lä bakom en sanddyn. De skapade en grop, som senare blev en bunker.

ZACHRISSON: Föredrag av en cool gubbe

Bollen var ett läderhölje fylld med fågeldun. Den ersattes senare (1848) av gummibollen, guttaperka. Med tiden blev promenaden med klubba och boll mer styrd av de naturliga förutsättningarna. Du sökte dig till samma områden innanför sanddynerna, som du gått tidigare. I slutet av varje sträckning hade någon grävt ut ett hål för hand. Hela området med dessa utmaningar, kallades “the green”.

Det var spelfältet och eftersom människan är en varelse som vill ha ordning, växte golfbanan upp.

År 1829 uppfann golfklubben Musselburgh, belägen utanför Edinburgh i Skottland ett hålmakarverktyg. Denna hålmakare är bevarad på klubben och enligt apparatens dimensioner ska hålet vara 107,9 mm i diameter samt 101,6 mm djupt. Detta mått fastslogs vid ett möte på The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews år 1891 då golfreglerna blev gemensamma. Innan dess hade klubbarna egna regler och olika storlek på hålen.

Så här i efterhand önskar jag att de gjort, när de styrande hade chansen, hålet 298,4 mm i diameter och en halv meter djupt, vilket är måtten på en vanlig hink. Vi hade blivit välsignat glada efter varje rond, vi hade slutat att beklaga oss eller skakat på huvudet.

Spelet och livet är svårt nog att uthärda.


Text: Göran Zachrisson • 2017-04-13
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Scroll to Top