5de446039039a

Artiklar

En tillbakalutad liten pärla

På Kind står trivsel och gemyt i det allra främsta rummet.

Text: Svensk Golf • 2017-04-13 Uppdaterad 2017-04-13

När man dagen efter ronden utan att fundera kommer ihåg alla hål på en bana brukar det ofta vara ett gott betyg.
Kinds Golfklubb lyckas med den konsten att trots 18 hål som var för sig inte sticker ut särskilt mycket, få ihop en helhet som är bra.

Den mysiga klubben ligger strax utanför Svenljunga i Västergötland några mil söder om Borås, och den sträcker sig utmed den lilla ån Assman, som under sista nio hålen verkligen sätter sin prägel på spelet.

Det är också sista nio som lyfter upplevelsen och ger banan en charm och spelglädje som faktiskt är ganska hög. Det är då rakt inget flashigt eller spektakulärt över Kinds GK, men hål som elvan och 17:e, två par femmor, håller hög klass, och kan verkligen spelas på en mängd olika sätt.

Även om första nio inte är lika dramatiska som sista halvan, finns inga hål som faller ur ramen.

Här är Sveriges 55 bästa golfbanor

Greenområdena är relativt enkla men det finns en bra blandning av små, trixiga greener och större mer svepande ytor, vilket ger en känsla av variation och det är aldrig tråkigt att spela banan.

Kind är ett bra exempel på hur en klubb med små medel lyckas skapa det mesta av sina förutsättningar. Klubbhuset är enkelt men funktionellt, restaurangen likaså och det är spelet som är i centrum. Hela klubben andas lantlighet och det är ingen som fnyser eller plockar dig av banan om du kommer i t-shirt och avklippta jeansshorts här. Det är kom-som-du-är-och-lira-lite-golf som gäller.

En tillbakalutad liten pärla
Medlemmen Christian Lindh.

“Väldigt vacker på sina ställen”

– Kind är en bana som passar för alla spelare och den är ju dessutom väldigt vacker på sina ställen. Den stora utmaningen och banans roligaste hål som jag ser det är elvan som är tufft och svårt hela vägen.
Christian Lindh, medlem på Kinds GK.

Konditionen är också oftast snudd på tipp-topp på Kind även om det är på ett sätt som skiljer sig en smula från riktiga “toppbanor”. Greenerna är sällan direkt såphala, de håller snarare en hastighet som tilltalar den stora massan, vilket uppskattas av de flesta.

Att efter ronden sitta på terrassen och se ut över ettan och tian är underbart och Kind är en av alla dessa små golfpärlor som finns runt om i Sverige som fler borde leta upp.

 

Höjdarhålet: Hål 11, par 5. Längd: 460/365 meter

Här handlar allt om spellinje och mod. Vågar du och kan hålla bollen längs höger sida från tee tjänar du massor av meter men det är förrädiskt med vattnet hela vägen och det gäller att ha koll på sina längder. Även andraslaget kräver precision och här noteras allt från treor till tvåsiffrigt i scorekortet.

Plus

Flytet och lugnet. Det är aldrig stressigt eller köer på banan, med skönt speltempo utan störningar.

Minus

Hål 15. Svagt hål som skulle behöva förlängas eller kortas. Greenområdet är svårt och charmlöst.


Text: Svensk Golf • 2017-04-13
ArtiklarKinds GKSvenska golfbanor
Scroll to Top