Putting

Artiklar

Regler: Vem får stå var och när vid puttning?

Förbundsdomaren Christina Rodman är Svensk Golfs regelexpert. Här svarar hon på läsarnas frågor.

Text: Svensk Golf • 2017-04-13 Uppdaterad 2017-04-13

BESVÄRAD PUTTARE:

Vem får stå var och när?

Vid en slagtävling placerade sig en spelare bakom mig, precis i min puttlinje. Det var i slutet av tävlingen i ett känsligt läge och min putt skulle ge honom hans puttlinje. Jag bad honom att flytta sig men han hävdade att han har rätt att stå var han vill och flyttade sig inte. Hade han rätt att det inte finns stöd i reglerna för att han ska flytta sig när jag ber om det, utan att det “bara” är en etikettsfråga?
/Benny Larsson

SVAR:

Under kapitlet Etikett i regelboken står det “Spelare bör inte stå nära eller rakt bakom bollen eller rakt bakom hålet när en spelare ska slå”.

Det betyder att en medtävlare eller motspelare inte kan hindras från att ställa sig bakom spelaren under slaget, men att sedan inte flytta på sig vid uppmaning är direkt olämpligt enligt etikettsreglerna.

En spelare kan dock aldrig få pliktslag för ett etikettsbrott.

Däremot är det ett regelbrott om spelarens partner (i foursome eller fyrboll) eller caddie placerar sig på eller nära en förlängning av spellinjen eller puttlinjen bakom bollen och sedan står kvar under slaget.

Då får spelaren två slags plikt (förlorar hålet i match) enligt Regel 14-2b.

Skulle partnern eller caddien bara oavsiktligt råka stå där händer ingenting.

10 regler där du faktiskt kan spara slag!

FRÅGA: 

Hjälp på green?

Jag har köpt en markeringsknapp i form av ett vattenpass som vållat en intressant regeldiskussion i min liga. Tanken är att när man markerar bollen ska luftbubblan visa hur greenen lutar. När det gäller avståndslaser och GPS-klockor finns det numera regler, men hur är det med denna lilla manick, är den tillåten?

/Tom Barkström

SVAR:  

Nej, tyvärr inte! Enligt Regel 14-3 får inga konstlade hjälpmedel användas för att bedöma eller mäta avstånd eller förhållanden som kan påverka ditt spel. Exempelvis ett konstlat hjälpmedel som bedömer eller mäter lutning – ett vattenpass.

Du får inte ens ställa en flaska (med innehåll) på green om din avsikt med detta är att bedöma eller mäta lutningen på green. Det vill säga använda den som ett vattenpass. Beträffande avståndslaser och GPS-klockor så är dessa inte heller tillåtna om det inte finns en lokal regel anslagen för klubben/tävlingen, och även då får “apparaten” endast användas för att mäta avstånd, inget annat.

12 regelfilmer du bara måste se

FRÅGA:

Extra pliktslag

Under en tävling slog en spelare sitt utslag out of bounds. Utan att säga något peggade han upp en ny boll och slog. En medtävlare i bollen sa då att spelaren, förutom pliktslaget för boll out of bounds, skulle ha ytterligare ett slags plikt för att inte ha sagt vad som gäller för den nya bollen. Är det verkligen rätt, borde det inte automatiskt vara en ny boll i spel och därför tredje slaget?
/Jimmy Strand

 

SVAR:

Medtävlaren hade fel och du har rätt! Slår spelaren en boll out of bounds behöver han inte säga något utan bara agera. Alltså spela en ny boll med ett slags plikt enligt Regel 27-1 Slag och distans, vilket i beskrivet fall betyder att spelaren slog sitt tredje slag från tee. När en spelare, utan att säga något slår en boll från där han senast slog ett slag anses han automatiskt ha handlat enligt ovan regel. Det betyder exempelvis att om en spelare avser att slå en provisorisk boll, men inte säger det innan han slår, sätter han en ny boll i spel med ett slags plikt och den första bollen är borta även om den hittas.


Text: Svensk Golf • 2017-04-13
ArtiklarRegler
Scroll to Top