FRANZÉN: På jakt efter golfens graal

Eric Franzén slår en signal till Elon Musk.

FRANZÉN: På jakt efter golfens graal
Eric Franzén är redaktör på Svensk Golf. //Foto: iStock & Jann Lipka

Hallå! Är det Elon Musk?

Elon: (tystnad) Vem pratar jag med?

Jag heter Eric och ringer från Sverige. Egentligen vill jag bara meddela att jag knäckt koden.

Elon: Knäckt koden… Vad menar du, och framförallt – hur har du fått mitt nummer?

Lyssna, Erton. Det finns drygt 460 golfklubbar i Sverige. Jag vill hjälpa samtliga av dem att nå en ny nivtgrå av totalt medvetande och lyfta golfen i Sverige. Jag googlade fram att du uppskattas vara god för 13,4 biljoner dollar. Det här kommer inte ens att tarva en
decimal från ditt konto.

Elon: Men jag spelar inte golf. Jag säljer fraktutrymme i raketer till mars. Och en hel del elbilar. Massor av elbilar. 

Du underskattar mig, Eron. Innan du ens drömde ihop en första prototypritning av det som skulle bli dina Tesla-modeller så körde vi elbilar på golfbanorna. Allt hänger ihop. Så lyssna på mig väldigt noga nu.

Elon: Elbilar, säger du. Jag ger dig två minuter. Sedan lägger jag på, och kontaktar eventuellt min säkerhetsavdelning.

Okej, Egon. Det handlar om ett par 4 på 288 meter. Om ett sådant finns på alla svenska banor kommer ingen kunna ducka för golfens inneboende kraft.

Elon: Men hur många sålda bilar kan det här innebära?

Lugn och fin. Jag kommer till det, Eron. Först måste vi enas om att hålets green ska vinklas 45 grader och slutta från höger till vänster.  Den som missar höger ska vara mer stekt än en strömmingsfilé i Tommy Myllymäkis kök.

Men vi måste dra några viktiga punkter till. Att hålet är exakt lika långt som Riviera Country Clubs tionde är en ren tillfällighet. Eller egentligen inte. Det kan vara världens bästa golfhål, sett till levererat strategiskt designvärde per kvadratmeteryta. 

Elon: (tystnad) Men var…

Jag måste avbryta dig igen där, Ebbot. Ett väldesignat kort par 4 är golf-ens heliga graal. Som enar alla golfare på tee. Oavsett om du är kvinna eller man.  En fläskig hardhitter som satsar med driver eller bara en mogendansande spelare som går på med ett längre järn. Utmaningen finns där för alla att ta sig an på sitt sätt.

Elon: Om du inte berättar hur många elbilar som ska köpas in så avslutar jag samtalet på en gång...

Sorry, Evon. I praktiken ska inga bilar behöva köras på hålet. Även om teen är lätt upphöjd så ska hålet vara enkelt att gå. Med undantag för dem som verkligen behöver ta sig runt med en golfbil. De ska absolut inte exkluderas från att åka till en svensk bana och spela detta hål. Man kan till och med erbjuda en specialgreenfee där du bara spelar detta hål 18 gånger. I golfens namn alltså.

Elon: (klick)

Hallå?! Emon! Är du kvar, Emon? Hallå?

Jag gillar Tesla!
Ja
5
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!