The Masters – Final Round

Artiklar

Masters hade sämsta TV-publiken på 13 år

Trots en otrolig ledartavla med idel golfstjärnor i The Masters var det färre TV-tittare än det varit på 13 år i USA.

Text: Jesper Johansson • 2017-04-12 Uppdaterad 2017-04-12

Söndagens spel i Masters Tournament hade allt en golftittare kan begära. Med ett särspel som avgjorde tävlingen var det hög dramatik under hela sändningen.

Sergio Garcia vann tävlingen, men det totalt sågs söndagens spel av elva procent färre TV-tittare än året innan, och 21 procent färre än de som såg tävlingen 2015. Lördagens runda hade 19 procent färre tittare jämfört med förra året, och fredagen tappade 18 procent.

Anledningen? Enligt tidigare presidenten för CBS Sports som visar tävlingen i USA, Neal H Pilson, kan det bero på många saker. Det fina vädret i nordöstra USA kan vara en av anledningarna.
– Vädret kan vara en viktig faktor. Exceptionellt bra väder i delar av landet kan få siffrorna att gå ner.

 

Äntligen, Sergio!

De största delarna av tittarna på golf i USA bor i nordöstra och södra delarna av landet. På båda platserna var det en strålande helg vädermässigt.
– Bra väder kan förstöra väldigt mycket under de osäkra månaderna vädermässigt. På hösten smiter TV-publiken ut i parker en sista gång om vädret tillåter, och under våren är det många som längtar efter en dag utomhus. 20 procent av alla amerikaner bor i nordöstra USA där det var härligt väder hela helgen. Även jag hade svårt att hålla mig inomhus, säger Neal H Pilson till Golf Digest.

KRÖNIKA: Vilket sagolikt slut

Stora stjärnor i toppen – men inga amerikaner

En annan anledning till den låga TV-siffran är att Justin Rose och Sergio Garcia, som är giganter för inbitna golftittare, är okända för de som inte är så insatta, menar Pilson.
�� För människor som tittar på golftävlingar en eller två gånger per år, är de båda ganska okända. Med all respekt till de två väldigt bra golfarna så är det inte namn som finns i alla människors medvetande. En är från Spanien, en är från England. Det är inte lika lockande för amerikanska tittare, om man jämför med hur det skulle vara om en spelare från USA hade varit i ledning.

 

Varken Jordan Spieth eller Rickie Fowler (som spelade i näst sista boll) hade något med tätstriden att göra under söndagen, då de inte fick till det spel som behövdes. Det gjorde att de inte visades lika mycket i TV, och därmed försvann ännu fler tittare.
– Ingen Spieth, ingen McIlroy eller Jason Day. Dustin Johnson spelade inte ens tävlingen. De är de hetaste golfarna just nu, och ingen av dem var i toppen under söndagseftermiddagen i Georgia, säger Pilson.

Men det är inte bara negativt. Trots att Masters sågs av färre tittare än på många år är det ändå den tävling i USA som ses av överlägset flest TV-tittare. Den har exempelvis två gånger så många tittare som US Open.


Text: Jesper Johansson • 2017-04-12
ArtiklarJustin RoseNyheterSergio GarciaTournyttUS Masters
Scroll to Top