BERGMAN: Hon bryter mark

Den elegant mustaschprydde Tor Törnsten fattade ordförandeklubban 1904 och behöll den i 19 år. Sedan dess har den svingats av 17 olika män, oftast hemmastadda i någon av landets traditionsrika golfklubbar.

BERGMAN: Hon bryter mark
Tobias Bergman är Svensk Golfs chefredaktör. //Foto: iStock & Jann Lipka

Men efter 112 år av manligt styre står nu Svenska Golfförbundet inför ett paradigmskifte. Maria Möller valdes till SGF:s viktigaste företrädare vid årsmötet i Stockholm 23 april och blev därmed blir den första kvinnan på posten.
Det är alltid häftigt att få vara med om när normer förändras och barriärer bryts, men det är ännu roligare när den som gör det verkligen har förutsättningar att bli något mer än bara en pionjär ur det rent symboliska perspektivet.
Jag tror att Maria Möller har den möjligheten.

Hon är bara 38 år gammal och bara det är unikt i en idrottsvärld, vars demokratiskt valda företrädare vanligtvis befinner sig i en betydligt mognare ålder. Det är inget konstigt eftersom en civil karriär ofta sätter begränsningar för en ideell ledarkarriär – men där sticker skånskan ut och kommer att få golfen att framstå som mer modern än andra idrotter.
Att hon dessutom är kvinna förstärker den bilden. En rapport från Centrum för idrottsforskning visar att 79 procent av de svenska idrottsförbunden (och 76 % av alla föreningar) har en manlig ordförande och att 63 % av alla styrelseledamöter är män.

Flera av Möllers styrelsekollegor i SGF beskriver henne dessutom som skarp, analytisk, kunnig och med hög integritet och själv vill jag komplettera den bilden med att hon både är vältalig och öppenhjärtig och därmed lätt att gilla.

Allt det här ger henne unika förutsättningar att uträtta något riktigt bra och förhoppningsvis bidra till att förändra den tröttsamma schablonbild som golfen ibland tycks vara brännmärkt med.

Hennes företrädare Christer Bergfors lämnar posten efter sju år och har gjort mycket bra tillsammans med sin styrelse, inte minst saneringen av ekonomin. Men Bergfors har, precis som sina företrädare Björn Nordberg och Christer Örning, inte klarat av att bli den profilerade centralgestalten som tar plats i media och representerar sporten utåt. Där tror jag att Maria Möller har betydligt bättre förutsättningar att lyckas och anar också att hon kommer att bli mer eftertraktad i redaktionernas ivriga jakt på röster som avviker från standardmallen.

Den stora frågan är om hon kommer att ha det tålamod som krävs för att få saker genomförda i SGF, vars förändringsarbete brukar ta tid och inte alltid är helt okomplicerat.
Jag hoppas verkligen att hon orkar.
Hennes ordförandeskap skulle, rätt hanterat, kunna betyda mycket för bilden av golfen.

Det är dags för en kvinnlig ordförande!
Ja
29
1
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.