5de44bf998d0c

Artiklar

Golfen hyllades på gala för jämställdhet

8 mars var det Internationella kvinnodagen. Då prisades Annica Lundström och Annika Sörenstam för sitt jämställdhetsarbete inom golfen.

Text: CM Hellsten • 2017-03-09 Uppdaterad 2017-03-09

Den Internationella kvinnodagen uppmärksammades av många inom golfvärlden.
Spelare och tourerna postade flera inlägg i sociala medier.


På Handelshögskolan i Stockholm arrangerades en sportgala under den Internationella kvinnodagen.
Där lanserades även den nya organisationen Swedish Alliance for Women in Sport (SAFWIS) som arbetar för ökad jämställdhet inom svensk idrott. Initiativtagarna är Cruyff Institute, Elitfotboll Dam, Girls in Sport, Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Handelshögskolan i Stockholm.

Under sportgalan presenterades femtio kvinnliga förebilder som arbetat för jämställdhet inom svensk idrott, genom sitt yrke eller genom ideellt arbete.
Två av de personerna var golfare.

Legendaren, majorvinnaren och Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam och Annica Lundström, som är Svenska Golfförbundets förändringsledare och ansvarar för jämställdhetsarbetet Vision 50/50.

Åttaåringen: ”Det måste vara världens sämsta golfklubb”

Så här lyder motiveringarna:
“Annika Sörenstam räknas som en av världens främsta golfspelare. Hennes CV innehåller en lång rad tunga meriter både från golfbanan och från företagsvärlden där hon skapat ett eget varumärke och ägnat sig åt välgörenhet. Hennes stiftelse bidrar till att förbättra barns hälsa och har visionen att barn ska få en mer aktiv livsstil.”

“Annica Lundström är klubbchef i Örebro och leder golfens största jämställdhetssatsning någonsin: Vision 50/50. Annica bereder väg för en större bredd inom golfen och tar itu med frågor som många räds att ta tag i.”

”Är män så mycket bättre i golf än kvinnor?”

I ett pressmeddelande kommenterar Annika Sörenstam utmärkelsen så här:
– Jag är hedrad över att ses som en förebild för jämställdhet inom svensk idrott. Genom Annika Foundations sex globala tävlingar ger jag yngre tjejer möjlighet att tävla mot de bästa spelarna från hela världen. Idrott är så viktigt för unga flickor och deras utveckling i livet. Hårt arbete, självförtroende och att vara en bra lagkamrat är extremt viktiga egenskaper. Studier har visat att över 90 procent av kvinnor i ledande positioner håller på med sport. Det är inte en tillfällighet.

Första kvinnliga golfspelaren i Sverige

I samma PM säger Annica Lundström så här:
–  Det är en stor ära att uppmärksammas bland alla dessa inspirerande idrottsförebilder. Jag ser det som ett bevis på att det lönar sig att arbeta målmedvetet och långsiktigt. Inom idrotten pratar vi ofta om laget före jaget och jag vill därför tacka alla som är med mig på den här förändringsresan – teamet på Svenska Golfförbundet och de åtta golfklubbar som varit testpiloter för arbetet med Vision 50/50. De har bidragit till att vi nu står inför lanseringen av en utbildningsplattform som ska leda till en mer jämställd och inkluderande golfmiljö.


Text: CM Hellsten • 2017-03-09
ArtiklarAnnika SörenstamNyheter
Scroll to Top