Golfer at Sunset

Artiklar

Skatteverket: Vi vill se en lagändring

Skatteverket, som tolkar regelverket om friskvård, vill se en lagändring. Men för att det ska ske måste riksdagen ta tag i frågan.

Text: Jesper Johansson • 2017-03-02 Uppdaterad 2017-03-02

Friskvårdsbidraget är en ständigt aktuell fråga för golfare. Just nu är en av Sveriges största sporter undantagen från friskvårdsbidraget, på grund av förarbetsuttalanden som gjordes på 80-talet. Trots att undersökningar har visat att man lever längre som golfare, och att man mår bättre av att utöva sporten har Riksdagen inte sett någon anledning att förändra lagstiftningen – utan håller kvar den gamla.
– Anledningen till att golf, ridsport, utförsåkning och segling undantogs är att de kräver dyra anläggningar och dyr utrustning. Det här har varit uppe i riksdagen vid flera tillfällen men de har inte sett någon anledning att förändra det här, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

KRÖNIKA: ”Den sjuka friskvårdsfrågan!”

Skatteverket är de som i första hand tolkar regelverket om friskvård och godkänner olika aktiviteter. Men det är inte alltid helt lätt och ofta blir det en svår gränsdragning. Det är något som Skatteverket gärna slipper. Men för att det ska ske måste lagen skrivas om.
– Vi skulle välkomna att de ser över det här regelverket eftersom det är så mycket frågor och gränsdragningar runt de här sporterna, därför skulle vi gärna se en lagändring, säger Gripple.

Hur kan ert arbete förenklas?
– Antingen sker det en lagändring som tydliggör vilka former av aktiviteter och vilka belopp som bör godkännas, eller så går man via domstol för att pröva vissa sporter eller beloppsgränser.

 

Här är allt som klassas som friskvård och inte friskvård

I somras prövades möjligheten att få friskvårdsbidrag för att spela golf på rangen och på pay-and-play-banor via domstol. Det godkändes av Skatterättsnämnden, men beslutet överklagades av Skatteverket och det togs upp i Högsta förvaltningsdomstolen. Där upphävdes beskedet att den typen av golf skulle klassas som friskvård.

Nyligen debatterades friskvårdsfrågan i riksdagen. Finansministern, Magdalena Andersson, sa då så här:
– Vi kan ändra lagstiftningen. Men det gäller att hitta en väl avvägd balans och vi kommer att göra en analys under den här mandatperioden.

Vill du vara med och påverka politikerna? Svensk Golf har skapat en namninsamling som vi ska ge till folkhälso-, sjukvårds och idrottsministern Gabriel Wikström. Skriv på!

NAMNINSAMLING: Golf är friskvård!


Text: Jesper Johansson • 2017-03-02
ArtiklarFriskvårdsbidraget
Scroll to Top