KRÖNIKA: Gubbrock i baksvingen

Störs jag av musiken? Nej, egentligen inte. Har jag ändå ett problem med det här? Jajamänsan.

KRÖNIKA: Gubbrock i baksvingen
Svensk Golfs krönikör Eric Franzén. //Foto: Karl Nordlund & iStock

Jag är omgiven av kaktusar, avlägsna berg och de karga vidder som kännetecknar Arizonas ökenlandskap. Samtidigt som putten rundar hålet på övningsgreenen så fylls öronen av Robert Plants falsettstämma, som med bredbenta utfallssteg i läderbyxorna brottas med mikrofonen och förkunnar att han kommer från ett land som mest består av is och snö.

Välkommen till golfen i USA år 2017.
Att Led Zeppelins "Immigrant Song" utgör ett soundtrack till vår uppvärmning överraskar inte.
Under de senaste åren har den genomsnittlige amerikanska golfaren plötsligt börjat känna sig naken utan sin spellista med insutten klassisk radiorock och en blåtandshögtalare på plats i golfbilen.

Några timmar senare och ute på banan knyter det sig i magtrakten när jag skickar iväg en svajig drive till tonerna av Queens pekorala rockoperett  "Bohemian Rhapsody". Tonerna kommer från den diaboliska lilla svarta plastlådan som placerats nedanför ratten hos mina inhemska spelkamrater.
Störs jag av musiken?
Nej, egentligen inte.
Har jag ändå ett problem med det här?
Jajamänsan.
Det är de långsiktiga följdeffekterna och hotet mot golfens återväxt som skaver.

För den som tolkar ljudkulissen som avreglering av spelets sista konservativa utmarker riskerar att köra rejält i diket.
Det medelålders gubbrocksdisco som utspelas framför ögonen på banorna som besöks i Arizona kommer inte att föryngra vårt underbara spel. Snarare ge åtskilliga juniorer ur den amerikanska 00-talsgenerationen en icke ombokningsbar enkelbiljett till andra sporter.

Ni förstår. I en tonårings värld finns det få saker som lämnar lika djupa psykologiska ärr som åsynen av sin far exalterat vevandes luftgitarr till Foreigner på treans tee.

Som man i den utpekade åldersgruppen inser jag dock att problemet i högsta grad ligger hos mig. Och att det är dags att ta ansvar för att mota blåtandsinvasionen redan utanför det svenska golflandskapets gränser. Annars är vi snart där. Med högtalare anpassade till bärbagen som ser till att Eldkvarns samlade verk ekar över varje Tommy Nordström-bunker.

Motionen som ska författas till årets förbundsmöte kommer självklart inte driva fram ett förbud.
Kalla det istället en övre åldersgräns. Eller bara en ganska bestämd uppmaning till att vi män som är över 35 år, plus moms, kollektivt avsäger oss all rätt att använda blåtandshögtalare på banan.

Jag är äldre än 35!
Ja
33
11
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!