5de44f35df67b

Artiklar

BERGMAN: Dags för nytt handicapsystem

Törs man inledadet nya året med en personlig fråga? Kan det möjligen vara så att du har svårt att hålla handicap emellanåt? Du är i så fall knappast ensam.

Text: • 2017-02-10 Uppdaterad 2017-02-10

Dagens svenska handicapsystem är – och ska faktiskt också vara – ett mått på vilken ungefärlig kapacitet du har när du presterar som bäst och har sällan speciellt mycket med din genomsnittliga standard eller dagsaktuella nivå att göra.

För det kan vara en sak att flaxa till med en 43-poängsrond en solig sommarmorgon, när gräset ligger nyklippt, det är vindstilla och de högre makter som vanligtvis ägnar sig åt att skapa förhatliga koppsnurrar plötsligt befinner sig på din sida. Men det är något helt annat att klara av att spela på din nysänkta handicap.

Jag har, i något slags enfaldigt försök att söka utökad rättvisa i ett spel som är skapat för att vara orättvist, ofta ansett att det vore vettigare att närma sig det amerikanska systemet som baseras på dina senaste resultat.
Mina förhoppningar har alltid skjutits i sank med argumentet att Sverige har att följa vad det europeiska golforganet EGA beslutar.
Men förändring är på väg.

För en liten och hemlig grupp (där svenskarna Birgitta Ljung och Hans Malmström roligt nog sitter med) har nämligen fått uppdraget att ta fram en plan för ett helt nytt handicapsystem. Den primära anledningen är att göra det homogent över en golfvärld som i dag är uppbyggd på 5–6 olika varianter av sätt att bedöma spelstandard och i stället få ett enhetligt mått för alla golfare.
Jag tycker att det låter alldeles utmärkt.

I synnerhet som rapporterna från insidan berättar om att det mesta just nu pekar emot att arbetet kommer att utmynna i att det blir en modifierad variant av USA:s modell som rullas ut 2020. Den amerikanska handicapen baseras i dag på snittet av de tio bästa resultaten på de 20 senaste ronderna och i det enhetliga systemet kommer det sannolikt att röra sig om de åtta bästa ronderna. Exakt vad det skulle innebära för dig får du räkna ut själv – men en gissning är att de flesta av oss kommer att landa på ett par handicapslag fler än i dag.

Om det gör vår golf roligare vet jag inte. Men siffrorna kommer i alla fall spegla vår aktuella spelstandard bättre än i dagens system, där vi fortfarande kan tvingas ta konsekvenserna av ett gäng 45-poängsronder under sommaren 2011.

Tjuvkika: Så ser nya Svensk Golf ut

Det är inte bara handicapsystemet som förändras. Vi kan även presentera en uppfräschad version av Svensk Golf, där vi har skruvat på både innehåll och utseende inför den nya säsongen och vi hoppas förstås att det gör att du gillar oss ännu mer.
Säsongen 2017 kan börja! 


Text: • 2017-02-10
ArtiklarKrönikaTobias Bergman
Scroll to Top