5de455744f7af

Artiklar

Golfbanan som är granne med flygplatsen

Din helg på Gotland är på väg att avslutas, men det finns fortfarande ett par timmar kvar innan planet till fastlandet lyfter. Vad du gör? Peggar upp på Gotska GK, förstås.

Text: Redaktionen • 2016-12-22 Uppdaterad 2016-12-22

Banan ligger granne med flygplatsen och här kan du håla ut på 18:e klockan 14.00 och vara incheckad och bakom säkerhetskontrollen 14.15.

Själva banan är av enklare karaktär och definitivt inte låghandicapparens förstaval på den här ön. Men en blåsig dag kan det ändå bli ganska tufft och underhållande på de hårda och öppna spelytorna.

Karaktär: Öppen hedbana.

Spela när: Bra igång på våren, men roligast att spela när fairways är torra och hårda.

Passar för: Nybörjaren. Generöst med utrymme och inte många hinder. Dessutom i en stressfri omgivning.

Räcker en trepack: Chansen är till och med god att du tar dig runt med samma boll i behåll.

Höjdarhålet: Det finns inte så många hål där vi har press på oss på utslaget, då spelytorna är generösa. Åttan är ett undantag. Här gäller det att försöka hitta en bra linje förbi fairwaybunkrarna, för att skaffa sig ett vettigt inspelsläge till den långsmala greenen.

Tveksamt hål: 13:e är ett korthål som inte är sämre än något annat. Men placeringen är en nödlösning, då du spelar hålet och sedan går samma sträcka tillbaka för att komma till 14:e tee. Man blir nästan sugen att gå dit direkt, faktiskt. 

Gotskas monster: Banan är kort, med flera par 4:or som sällan är mycket mer än en drive följt av en wedge. Därför kommer det tolfte oväntat. Hålet är ett par 5 på 490/432 meter, ofta i motvind.

Atmosfären: Småtrevligt klubbhusområde med avslappnad stämning och det känns lite som att sitta i någons trädgård när man dricker sitt kaffe med dopp.

Här är superguiden till golfens Gotland

Skicket då: Nej, finishen är inte i nivå med många av grannbanorna. Det är lite fläckar och grästofsar.

Så prövas konditionen: Banans högsta punkt är förmodligen den kring sjuans green. Då har du precis bestigit en backe på bedömt fem höjdmeter…

Treputtsfaktor: Inte speciellt hög då storleken på greenerna är klart under medel.

Bland vingar och svingar: Banan ligger i anslutning till flygplatsen, samt landningsbanan av gräs som den lokala flygklubben använder.  Det är underhållande att spela intill och kika på flygplanen.

Vem var Jack Wenman? Profilen från Nya Zeeland missionerade många år om golf på Gotland och förde ut spelet i bredare folklager på ön. Han var länge pro på Gotska GK, när klubben spelade på sin niohålsbana. Men Wenman gick dessvärre bort innan 18-hålaren hann öppna. Klubben valde dock att hylla honom genom att döpa banan, som Jack Wenman ritade, efter honom.

PLUS: Snäll, lätt och snabbspelad bana för den färske golfaren.

MINUS: Lite för händelselös för den som har kommit längre i karriären.   


Text: Redaktionen • 2016-12-22
ArtiklarGotska GKSvenska golfbanor
Scroll to Top