5de4556dafa43

Artiklar

En golfpärla vid E20

Granne med E20 ligger Strängnäs GK. Kör av vägen och få ett skönt avbrott.

Text: Redaktionen • 2016-12-22 Uppdaterad 2016-12-22

Att äga marken man huserar på är fördelaktigt för en golfklubb. I dagsläget finns inga direkta byggplaner på Strängnäs GK:s domäner men egendomarna kan mycket väl frigöra kapital som kan läggas på banan framöver. Och närområdena runt golfbanan blomstrar och bebyggs.

Men i väntan på grönare tider behöver inte den sörmländska golfpärlan vid E20 skämmas för sig.

Här är vyerna behagliga för ögat, inramningen ger ro till själen och banan bjuder på rolig golf i varierande och kuperad skogsmiljö.

Här är Svensk Golfs omdöme om 18-hålsbanan:

Karaktär: Första nio spelas i parkmiljö medan sista nio mestadels går i skogens tecken.

Spela när: Hela säsongen men för att fullt ut kunna njuta av vyerna är en solig höstdag att rekommendera. Då ger de färgstarka löven en fin inramning.

Passar för: Det finns en del knepiga utslag och rätt positionering hjälper alla scorekort. Men det är inte särskilt svårspelat och en golf- och naturupplevelse är att se fram emot oavsett resultat.

Seg start: Första tre hålen bjuder på flera blinda slag där förstagångsspelaren har svårt att knäcka koden.

Höjdarhålet: På hål 8, par 3, står du högt och slår ner mot ett vackert greenområde som ringas in av en bergknalle och öppen kuperad äng.

Märklig bunker: På korta elvan, par 4, 269 meter från gult, vaktar en gigantisk bunker hela framkanten av green. För svårt för medelgolfaren, för lätt för de bästa och oproportionerligt stor i jämförelse med greenen.

Här är Sveriges 50 bästa banor

Måste jag hålla mig till tian: Nej, verkligen inte.Här finns en uppsjö toaletter och de välplacerade holkarna dyker upp lite överallt utan att störa vyerna eller spel-tempot.

Driver eller spoon: På vissa hål är det brett men det är bara på de korta par 5-hålen som det lönar sig att ta fram storsläggan. Så spoon räcker gott och väl.

Dånande E20: På andra nio märker man av motorvägens närvaro mer, vilket är lite synd. Men det vägs upp av rumskänslan.

Räcker en trepack: Om högruffen naggats kan du komma runt på tre bollar men ta med några extrabollar för säkerhets skull.

Starkare som 12-hålare: Ja, kanske. Banan känns lite halvljummen i början och på slutet, men hål 4–15 bjuder på både rolig, varierande och ytterst naturskön golf i böljande miljö.

“Välkommen under ekarna”: Klubbens slogan är klockren. En rond på Strängnäs spelas verkligen runt, under och över imponerande ekar. De väldiga trädkronorna sträcker ut sig över fairway och försvårar spellinjerna på flera ställen. Mest imponerande och iögonfallande är de massiva mästerverken som skapar en mäktig stämning mellan 9:e och 18:e green.   

PLUS: Naturskön och prisvärd golf på en varierande sträckning.

MINUS: Hål 18 toppar inte listan över bästa avslutningshålen. För smalt, för kort, för tvär dogleg och alldeles för blint inspel. 


Text: Redaktionen • 2016-12-22
ArtiklarSträngnäs GKSvenska golfbanor
Scroll to Top