5de464cc4863b

Artiklar

Greenkeepern: “Människor är dyrare än maskiner”

Vi hör ljudet från maskinerna men ser sällan själva arbetet. Häng med banchefen Johan Scott under en arbetsdag på Ängsö GK.

Text: Olof Åsgård • 2016-08-23 Uppdaterad 2016-08-23

NÅGRA NYCKELTERMER:

DRESSNING
Marken rör på sig och kompakteras. Genom att sprida sand får växtbädden nytt material som påskyndar nedbrytningen av organiskt material. Ytan jämnas ut och blir torrare samtidigt som gräset skyddas av det nya materialet.

VERTIKALSKÄRNING
Det får inte växa för tätt, då trivs inte gräset och greenerna blir långsamma. Vid vertikalskärning får grässkotten som blir kvar andrum. Och som en bonus får man även upp oönskat och dött material, som mossa.

KRATTNING
Bunkrar krattas främst för att de ska bli jämna. Men också för att ogräs inte ska få fäste och bunkrarna inte ska växa igen. Sanden måste också flyttas tillbaka till rätt plats – för de allra flesta strandbesökare drar krattan, och därmed sanden, med sig åt samma håll och plats.

DAGGNING
Att klippa i dagg är inte optimalt. Gräset lägger sig, klipparens rullar och cylindrar blir blöta och gräset som ska hamna i korgarna klumpar sig och stannar på marken. Därför “daggas” gräset av, antingen med borste eller slang och på så vis torkar grässtrået fortare. Samtidigt tillförs vatten till växtbädden som annars dunstar bort.

Tystnaden. Lugnet. Det orörda gräset. Den här svala och dimmiga morgonen på Ängsö GK i Mälaren verkar det som att golfbanan helst vill ligga och dra sig en stund under daggtäcket. Men den vet också att det snart är dags att stiga upp.

I skogen vaknar fåglarna och det dröjer inte länge förrän de alla har slutit upp i allsång. Men plötsligt störs de av dånande motorljud. Banpersonalen på Ängsö Golfklubb är på väg ut och nu ska golfbanan göras redo. Snart kommer golfarna.

06.00:

Banchefen Johan Scott kliver ur bilen och avslutar dagens första telefonsamtal. Han tänder lamporna i maskinhallen och suckar högt. Inte tungt eller dystert utan mer som ett konstaterande att han är på plats. Rutinmässigt sätter han på kaffebryggaren i personalrummet och sätter sig vid bordet.

– Som du märker har vi städat lite nu när ni skulle komma, säger Johan Scott och lutar sig tillbaka i stolen med armarna i kors.

I dag ska fyra män och en kvinna, göra banan fin. Greener, tees, fore-greener, fairways och semiruff ska klippas.

– En golfbanas kvalitet är en färskvara och blir aldrig bättre än vad man gör den till. Arbetet som ger en bra spelupplevelse görs varje dag. Om något inte hinns med så blir spelupplevelsen sämre, säger Johan och delar ut dagens uppgifter till personalen.

För Johan Scott började karriären på Ängsö GK redan sommaren 1985 vid 13 års ålder. Då plockade han bollar på rangen, året efter klippte han greener.

– På den vägen är det. Ibland har jag jobbat med annat men har alltid kommit tillbaka, säger 44-årige Johan Scott som är född och uppvuxen på halvön utanför Västerås.

Han är utbildad bilmekaniker och bilplåtslagare i grunden. För 13 år sedan tog han över huvudansvaret på Ängsö och har efter det vässat gräskunskaperna med en HGU, högre greenkeeperutbildning.

Vad är det bästa med det här jobbet?

– Det är väldigt varierande och arbetsuppgifterna skiljer sig mycket under året och hela tiden egentligen. Ena stunden står du med en spade i en grop och har vatten och lera upp till midjan. En timme senare sitter du i ett styrelserum. Det är sådana kontraster – ordna skidspår med skoter eller 33 grader och sol på en gräsklippare.

Vill du svara på den klassiska frågan redan nu?

– Vad vi gör på vintern, haha? Ja, för det första är säsongerna väldigt långa nuförtiden. Vi hinner knappt avsluta pågående innan det är dags för nästa. Sen måste vi göra maskinunderhåll som vi inte hinner under säsong, och banan och allt annat måste förberedas för övervintring.

 

06.30:

Dags att börja arbeta. Personalen sätter sig på sina klippare, drar upp varvet och gasar ut mot banan. Banchefen ska stötta sin styvdotter Amanda Scott med greenklippningen på morgonen för att sedan ta itu med “viktigare” saker.

Greenkeepern:
Foto: Lennart Hyse
Golfare tror att hålen byts ut för variationens skull. Banarbetare gör det för att hålkanten och ytorna runt omkring inte ska bli slitna.

07.15:

Medan Johan klipper treans green pratar han oavbrutet i telefonen och den trådlösa lösningen i hörselskydden underlättar allt arbete avsevärt.

– Jag har kontoret i fickan. Ena handen på ratten och svarar på mejl i telefonen med den andra. Det ringer hela tiden och vissa sommardagar kan det bli 40–60 samtal om dagen. Jag är igång i stort sett jämt och några röda dagar finns inte i det här yrket.

På väg mot tvåans green hoppar Johan av maskinen och berättar att Ängsö haft problem med bökande vildsvin senaste åren.

– Vi är inte överens jag och vildsvinen. De dras till fuktiga jordar så jag försöker torka ut banan på hösten så att de ska hålla sig i skogen.

Mycket har förändrats i golfbanebranschen. Kvalitetskraven har höjts, banarbetarna har blivit färre men förväntas göra mer, och samtidigt har de fått fler arbetsuppgifter för att dra ner på utgifterna.

– Nu är vi tre fast anställda. För tio år sedan var vi dubbelt så många och upp mot 13 personer under sommaren. Nu är vi färre och ska göra mer. Men vi har också blivit bättre på det vi gör. Förr var det mer bondmannamässigt, nu är vi bättre utbildade och har större intresse för golf.

 

08.24: 

Telefonen ringer och banchefen måste åka till klubbhusområdet för att instruera de ideellt arbetande “gubbarna” som håller på för fullt runt parkeringen och i blomrabatterna.

– Tack vare dem kan vi dra runt det här stället med den lilla personalstyrkan vi har. De gör det som vi inte hinner med. Tillsammans lägger de 1 500–1 700 ideella timmar om året, säger Johan och visar gubbarna var de ska placera plintar och reglar så att så många bilar som möjligt ska få plats.

 

08.45: 

Johan är på väg mot drivingrangen för att visa upp sina mest flitiga arbetare. För sju år sedan mekaniserades rangen och sedan dess är det två robotar som sköter allt. Den ena klipper och den andra plockar bollar och de klarar sig i stort sett på egen hand. 

– Vi har inte klippt rangen på sju år. Förr la vi 25 timmar i veckan totalt på rangeskötseln och det gick åt tre man för att få rangen rensad på bollar och klippt, säger Johan som tror att robotarna med tiden kommer klippa gräset även på vanliga golfbanan.

– Tekniken finns och när GPS:n blir bättre kommer robotar kunna klippa vissa delar på banan.

Greenkeepern:
Foto: Lennart Hyse
Banpersonalen samlas till möte.

09.00: 

Personalen samlas för frukost och till Johans lättnad har morgonens klipparbete gått bra och de kommer kunna hålla undan för golfarna.

Halverad personalstyrka på tio år och robotar som “tar över”. Vad tänker du om det? 

– Golfsverige effektiviserar och när det ska skäras slutar det alltid med att man drar ner på personal. Människor är dyrare än maskiner men jag är inte orolig över att yrket kommer försvinna helt. Om robotar klipper så kan vi äntligen lägga tid på en massa andra saker som vi inte hinner med.

Mycket att göra, höga krav, lite tid. Är det stressigt?

– Jag har haft lite ont i magen men nu är det lugnare och jag har lärt mig med tiden. Men jag tror att alla banchefer är spända på vad som ska visa sig under snötäcket inför varje säsong. Vi har tack och lov varit förskonade från vinterskador men det är lite nervigt varje år.

 

10.50: 

Eftersom klippningen går bra kan Johan sätta sig på en truck och åka till pumphuset för att göra den årliga infettningen av pumparna. På vägen stannar han och rättar till en outpinne och kommer då på att han ska ställa in nya vattenspridare på sjuans tee och vänder tillbaka mot maskinhallen för att hämta rätt verktyg.

 

 10.55: 

Johan justerar teespridarna och testar dem med en komradio som är kopplad till bevattningssystemet.

– Vi har 300–400 spridare och de har nog aldrig fungerat samtidigt allihop. De går antingen sönder eller sprutar fel och det tar tid att gräva upp och se vad som är fel, säger banchefen. 

 

11.30: 

Pumparna blir till slut infettade och Johan visar på datorn att nattens vattning gick bra.

Greenkeepern:
Foto: Lennart Hyse
Välkommen till maskinparken.

 

11.50: 

På väg mot klubbhusområdet berättar Johan att han inte hinner spela golf så ofta som han vill.

– Men det är bra att jag och många av mina kollegor på andra banor har erfarenhet från spel. Då vet man hur en bana ska vara och vi förstår hur den ska se ut. Eller åtminstone bör se ut. 

 

12.00:

Veckomöte i restaurangen med kanslichefen och klubbens pro. Johan Scott får veta att flera spelare känner osäkerhet angående en droppruta som han lovar att förtydliga. Kansliet undrar också om det går att ställa in så att det kommer dubbelt så många bollar i bollmaskinen på rangen.

– Så här är det varje dag. Lite klippning på morgonen, sen möten, telefonsamtal och kringarbeten runt alla fastigheter. Handdukar till omklädningsrummen, trasiga golfbilar, skyltar som ramlat eller slut på toapapper. Det är alltid något, säger Johan. 

 

13.00: 

Efter lunchen har Johan lite bråttom ut på banan och välta greenerna innan en tävling startar.

– Vår bana är väldigt rolig layoutmässigt och varje hål är sitt eget rum. Men slår du snett är bollen i stort sett död.

 

13.30: 

Jag låter Johan koncentrera sig på jobbet en stund och peggar upp en boll. Överraskande hamnar utslaget mitt i den nyklippta och gräsdoftande fairwayen.

Ängsö Golfklubb är en mysig bana i mellanklassen, banchefen ljög inte om rumskänslan och kvaliteten är mer än tillfredsställande.

Resultatet av bangängets jobb är det enda vi ser och bedömer, inte det som ligger bakom. Vissa banor är större än andra men alla sköts mer eller mindre på samma sätt.

 

15.30: 

Efter nio hål möter Johan Scott upp mig och berättar att han är på väg hem. En arbetsdag är till ända och i morgon väntar nya utmaningar. Gräs ska klippas, bunkrar krattas och spridare ställas in. Vem vet, en golfbil kan behöva service också.

– Det kanske ser glassigt ut när vi åker runt på en truck men oftast tror jag inte att golfspelare tänker på hur mycket jobb som krävs. Det är inte bara att klippa gräs, säger Johan Scott.

Greenkeepern:
Foto: Lennart Hyse
15.30 är arbetsdagen över.

"Greenkeeperns hämnd" – en succé


Greenkeeperns galna tävlingsform – en succé


Roande och rogivande


Text: Olof Åsgård • 2016-08-23
ArtiklarÄngsö GK
Scroll to Top