Excavator Tractor Digging A Trench

Artiklar

Försenad Resort ska påbörjas igen

500 villor och två golfbanor var tänkta att byggas. Men Traryd Golf Resort fick ekonomiska problem och lades på is. Nu är dock projektet påbörjat igen.

Text: Tommie Gustavsson • 2016-07-26 Uppdaterad 2016-07-26

FOTNOT

Det har varit många ekonomiska turer kring det här golfprojektet. Från början var det DK Nordic Fastigheter AB som låg bakom det som då kallades Lake Lagan Golf Resort. Detta bolag kom dock på obestånd och begärde sig själv i konkurs.

Traryd Golf Resort är tänkt att bli Europas största Golfresort. 500 villor och två golfbanor. Men nu har byggnationen legat nere i över ett halvår. I augusti ska dock verksamheten komma igång igen. Det hävdar Mikael Elmér, vd i bolaget.

– Vi har haft finansieringsproblem. Det är inget att sticka under stol med, säger, Mikael Elmér.

–Vi har fortfarande en del obetalda skulder, men fordringsägarna är informerade och kommer att få sina pengar i slutet av augusti. Då sätter vi också igång med byggnationen igen.

Enligt Elmér är 14 golfhål schaktade. Ett hus är byggt.

– Om allt går planenligt så ska vi kunna så golfbanan, som ritats av Anders Forsbrand, till våren. Förhoppningsvis är den spelbar nästa höst.

I nästa skede är det tänkt att bygga ytterligare en bana. De 500 husen, som man från början hade tänkt att sälja, ska man behålla inom bolaget och istället hyra ut.

– Vi ser det som en mer lönsam affär. Vi kommer att vända oss till stora bolag i Europa och låta deras personal komma till Traryd för att bo, njuta och spela golf. Vi har också försäkrats oss om ett gott samarbete med närliggande golfklubbar.

Hur man löst finansieringen är oklart.

– Det handlar om en bryggfinansiering på 200 miljoner, där flera projekt är involverade. Traryd Golf Resort behöver cirka 60 miljoner för att komma igång igen. I ett första skede ska vi bygga färdigt golfbanan, två visningshus plus nödvändig infrastruktur.

En av fordringsägarna är Markaryds kommun, som sålde marken till Traryd Golf Resort för 14 miljoner. Men eftersom köparen inte betalade stämpelskatten på 603 000 kronor tvingades kommunen gå in och betala.

– Om köparen inte betalar måste säljaren, enligt lagen betala stämpelskatten, säger kommunalrådet, Bengt Germundsson,KD.

– Jag har haft stora förhoppningar på det här projektet och hoppas det ska fullföljas på ett eller annat sätt.

Prioritet Finans, en av fordringsägarna, har valt att inte begära Traryds Golf Resort i konkurs.

– Vi har inget annat för ögonen än att det här projektet ska fullföljas, säger David Utter Laurell vid Prioritet Finans. Det är inget ovanligt att det blir hack i maskineriet och förseningar i så här stora projekt.


Text: Tommie Gustavsson • 2016-07-26
ArtiklarBanor
Scroll to Top