5de46b15c28f7

Artiklar

Ljunghusens bolltrollare gör succé på Youtube

De trixar, leker och slår drivar 220 meter på volley. För att det är kul – men också eftersom de vill utveckla sitt golfspel. Möt Ljunghusens bolltrollare som gör succé på Youtube.

Text: Olof Åsgård • 2016-07-19 Uppdaterad 2019-12-11

Att nöta järnslag på rangen en hel dag är viktigt och kommer göra dig till en bättre golfspelare. Men för att den vanliga golfträningen inte ska bli för enformig och tråkig kan du blanda in lite roliga och lekfulla inslag.

Att slå trickslag och jonglera förbättrar din bollkänsla, du får större förståelse för hur bollen beter sig och trickslagen kickar igång fantasin för att forma slag. Slag som du även kan ha nytta av ute på banan. Flera av de bästa spelarna i världen har alla “lekt” golf och gör det fortfarande, däribland Alex Norén, Rory McIlroy och Tiger Woods.

14-årige Rasmus Hjelm på Ljunghusens GK har 2,8 i handicap och målet är klart – han ska vinna majors. För att lyckas tränar han golf sex dagar i veckan och vet hur viktiga dessa pass är.

Men ibland finns det tid för lek.

– Egentligen så leker man med bollen varje gång man spelar golf. Det händer ofta att man tar upp bollen och kickar med klubban, säger Rasmus Hjelm.

Rasmus och hans kompisar på Ljunghusens GK har börjat trixa med bollen precis som deras tränare, Fredrik Theander och hans tränarkollegor på Ljunghusens GK, som låg bakom klippserien “Trick of the week”.

Du kanske redan har sett deras trickslag på Youtube?

En person slår en lobb och Fredrik drar iväg bollen på volley med drivern. För att ta ett av många exempel.

Ljunghusens bolltrollare gör succé på Youtube
Foto: Oscar Zetterwall
Trixiga juniorer – Maximilian Björnström (uppe till vänster), Julia Björnström (uppe till höger), Linus Hjelm (nere till vänster) och Rasmus Hjelm.

Som en vanlig golfare undrar man ju hur det är möjligt.

När du börjar trolla med bollen kommer du snabbt förstå att lägena och slagen du har på banan är mycket enklare. Där ligger bollen stilla. Den kan vara fint uppeggad på tee eller ligga i en besvärlig torva på fairway.

Oavsett läget så är dina förutsättningar att få en ren bollträff betydligt bättre än de som ges Rasmus Hjelm och Fredrik Theander på Ljunghusens GK.

– Fredrik kan mycket och vi lär oss mycket av honom. Vi slår trickslag mest för att det är kul och vi försöker göra som Fredrik gör. Jag träffar inte tio av tio volleydrivar men ibland går det och då kan de flyga runt 200–220 meter. Men jag vågar inte slå volley-drivar med min egen driver, säger Rasmus Hjelm.

– Det finns ju många som lägger upp filmer av den här typen men vi sätter en ära i att inte stjäla våra tricks och att inte trickfilma. Allt vi gör händer på riktigt, säger Fredrik Theander som alltid varit en bolltrollare, inte bara som golfare.

– Jag har alltid hållit på och trixat i alla sporter, hockey, innebandy, golf… Det är nog den varierade träningen som gjort att jag utvecklat skickligheten. För tre år sedan lade jag ut ett sex sekunders-klipp och på en dag fick den 30 000 visningar. Då tänkte vi att det här var ju bra reklam. Det tände en gnista och vi började leka med det, säger Fredrik Theander och fortsätter:

– Därifrån utvecklades det och det tog inte lång tid innan medlemmar och andra började fråga när nästa trick skulle komma. Då drog vi igång “Ett trick i veckan”. Sedan kom vi med i videobloggen på
golf.se. Då fick vi en del publicitet och då blir det ju ännu roligare att göra sådant här.

Bröderna som gör viral succé

Hur kommer ni på tricken?

– Vi leker och klurar men vi har sagt att allt vi hittar på ska kunna filmas i en enda tagning och vi ska bara göra saker som andra inte gör.

Finns det många som fejkar?

– Ja, väldigt många. En del är bra gjort, andra inte men de får många visningar ändå. Det är ju kul att se men vi vill inte fejka.

Hur många försök behöver ni innan det sitter på film?

– Allt från första försöket till 20:e. Vissa har vi fortfarande inte klarat. Man får lägga ned en hel del tid och träning för att lyckas, särskilt när det är flera deltagare och flera moment.

För en amatör kan det vara lite nedbrytande att se vilken koordination ni har. Vi har ju svårt att träffa rent på en liggande boll.

– Det är en del medlemmar som sagt det till oss; “vi kan inte ens träffa bollen när den ligger stilla”. Men att vi kan göra det vi gör beror ju på att vi tränat. Det är bara att träna. Visst, det tar mycket tid men sedan lyckas man. Och när man lyckas så hittar man på ännu sjukare trick som verkar vara omöjliga. Man måste tycka det är kul att träna. Våra juniorer har också börjat testa. Det gör att deras hand-öga-koordination blir bättre. Några av de tricken ska vi också lägga upp.

I USA har Bryan Brothers blivit ganska kända på samma sak som ni!

– Ja, Bryan Brothers gör riktigt coola videos med bra filmning. Våra trick är nog egentligen svårare men det är svårt att få dem att se tuffa ut på film. Så filmmässigt är vi inte lika bra. Vi filmar med våra mobiler, de pengarna har vi inte att lägga på ett filmteam.

Något trick du minns?

– När longdrivern Victor Johansson slog bollen genom en telefonkatalog. Jag har tittat en del på sådana shower. 


Text: Olof Åsgård • 2016-07-19
Artiklar19:e håletLjunghusens GK
Scroll to Top