5de46b048d8be

Artiklar

Därför funkar Brysons järnset

För 25 år sedan dök de första järnseten med lika långa klubbor upp. Då var marknaden inte mogen. Men nu sätter Bryson DeChambeaus framgångar ämnet på agendan igen.

Text: Svensk Golf • 2016-07-19 Uppdaterad 2016-07-19

LIKA LÅNGA JÄRNKLUBBOR – PLUS & MINUS:

PLUS + Gör det lättare att hitta ”en” sving på samma plan, oavsett järnklubba. + Erbjuder ett intressant alternativ till ”vanliga” set. + Lättare att göra enhetligt matchat, sett till exempelvis klubbans (inte huvudets) MOI.   MINUS – Lätt att luras att tro att det bara handlar om att kapa och förlänga skaft. – Litet utbud gör det svårt att hitta set att provslå. – Träklubborna måste ändå vara längre, så helt likadan sving för alla slag blir det aldrig.

Reportaget publicerades för första gången i Svensk Golf nummer 6/2016. Sedan dess har Cobra lanserat flera one length-set som går att köpa direkt i butik.

Träffen är ren och bollen skjuter iväg i en snygg, kontrollerad båge innan den trillar ner cirka 90 meter bort – strax bredvid en av flaggorna på rangen. Inga konstigheter i sig eftersom tränaren David Leet, som håller scratch, har bra koll på hur man slår en wedge – både i teori och praktik.

Skillnaden är dock att den 50-gradiga wedge han svingar mäter drygt 37 tum. Alltså ungefär 1,5 tum längre än hans “normala” gapwedge och lika lång som en normal järnsjua. Två slag senare står han med en annan 37 tum lång klubba i handen, den här gången med en järntreas klubbhuvud.

– Du vet ju hur jag är, nyfiken på det mesta, säger Leet när han förklarar varför han byggt om ett av sina järnset så att alla klubbor numera är lika långa.

Ett önskemål som på kort tid har blivit inte helt ovanligt i golfbutiker runtom i Sverige.

Därför funkar Brysons järnset
Foto: Mickael Tannus
Det krävs en hel del borrande och justerande för att leta sig fram till den perfekta anpassade svingvikten.

Bakgrunden är förstås amerikanen Bryson DeChambeau. Det nyblivna proffset, som var med och slogs i täten av The Masters för några månader sedan i sin sista tävling som amatör, har skapat stora rubriker det senaste året. Inte enbart tack vare sitt bländande spel, utan för att han gjort det med ett set järnklubbor som alla är lika långa.

37,5 tum – från lobwedgen till järntrean.

– Visst har det snackats lite om “single length”-järn i klubbmakarkretsar genom åren och Tommy Armour hade ju sina EQL-klubbor för 25 år sen, men det har inte varit mycket alls. Det här ökade intresset är helt klart Brysons förtjänst, säger David Leet och visar upp det första järnset med lika långa klubbor som han precis byggt färdigt åt en kund.

Det setet består av åtta järnklubbor av Tom Wishons nya modell Sterling, plus en TaylorMade-järntrea som kunden redan hade. Järntrean fick David Leet kapa och vikta om för att den skulle passa ihop med resten av setet. Och det illustrerar också hur det här med lika långa järnklubbor handlar om mer än att bara kapa skaft och slänga på nya grepp.

– Om vi tar en vanlig järnfemma här så väger klubbhuvudet 250 gram. En lobwedge väger 295 gram. Ju kortare klubba, desto tyngre är huvudet. Vilket innebär att om jag bygger de två klubborna med samma längd så blir järnfemman jättelätt och wedgen jättetung. Då går man miste om en stor del av idén med lika långa klubbor, eftersom man letar efter samma känsla genom hela setet, berättar Leet.

Därför funkar Brysons järnset
Foto: Mickael Tannus
Tränaren och klubbmakaren David Leet har järnkoll.

Det Tom Wishon gjort med sina nya Sterling-järn är att ta fram ett set där alla klubbhuvuden väger lika mycket, 274 gram, så att de med lätthet kan byggas lika långa utan att förändra svingvikten (ett mått på klubbans balanspunkt) genom setet.

För att öka vikten i kundens järntrea, utan att kladda på en massa fula remsor med blytejp, borrade Leet hål i klubbhuvudet och fyllde det med tungt volframpulver.

Varför vill man ha järnklubbor som är lika långa?

– Slår du en järnnia på ena hålet och en järnfyra på nästa så blir det ju egentligen två helt olika svingplan med ett vanligt set. Med lika långa järn får du exakt samma känsla vid varje sving. Fördelen är ju att du har samma längd, samma lie, samma skaft, samma svingvikt, exakt samma tröghetsmoment – setet blir ju MOI-matchat på köpet när du bygger klubborna så här.

Det känns som att tränaren i dig attraheras av logiken i det här?

– Absolut. Sen är det ju många spelare som inte har problem med att ha klubbor av olika längd. Men kunden som kom till mig var en bra kandidat. Han var lång, hade inte så bra självförtroende med järnklubborna och det hände en del i svingen. När han slog en pitchingwedge som var drygt 37 tum (cirka 1,5 tum längre än i ett standardset) sa han direkt “oh, det här kändes bra”. Han kunde slappna av och även med järnfemman slog han bollen betydligt mycket bättre.

TV: ”Alla golfare bör göra en custom fitting”

En kategori spelare som Leet identifierar som bra kandidater för att testa ett set med lika långa järn är de som kämpar med att verkligen komma överens med sina längre järnklubbor, från järnsex och nedåt.

Men den som vill köpa ett set lika långa järnklubbor har inte allt för många alternativ. Sterling-modellen från Wishon Golf Technology är den populäraste varianten idag. Men hittar du en klubbmakare som är skicklig nog går det förstås också att bygga om ett befintligt järnset. Även om det behövs lite jobb.

Bland annat krävdes en hel del borrande, för att ta bort vikt ur wedgar och korta järn och för att göra plats för volframvikter och volframpulver i de långa järnen.

– Det känns ju lite ovant, men jag ser inte mycket skillnad i bollflykten, säger Leet medan han jämför sina lika långa järn med ett nytt “normalt” set av likadan CB-modell.

Leet konstaterar att experimentet öppnat hans ögon för betydelsen av loft för att påverka slaglängden, vilket hans sammanställning i TrackMan bekräftar (se tabellen intill).

– Jag har alltid sagt när det gäller wedgar att du kan ha dem lika långa, för att loften spelar störst roll för slaglängden, men på något konstigt vis har jag trott att det bara gäller wedgarna. Men det gör det inte. Uppenbarligen spelar skaftlängden mindre roll än loftet, säger Leet.

Den analysen är inte helt oomtvistad när det pratas om lika långa järnklubbor, där en del menar att du måste svinga relativt snabbt för att kunna märka tillräckligt stora skillnader i slaglängd mellan klubbor som är lika långa men har olika loft. Det i sin tur är ett argument för att målgruppen för set med lika långa järn är mer begränsad än vad andra menar.

Slutsatsen är den vanliga – testa och se om det funkar för dig. 


Text: Svensk Golf • 2016-07-19
ArtiklarBryson DeChambeauJärnUtrustning
Scroll to Top