5de470bff0f0f

Artiklar

9 regelfall om hindren du hatar

Många golfare fruktar vattenhinder. Andra är mer oroade över hur de ska droppa om de slår ned i dem. Häng med på en match över nio hål – där du får lära dig mer om de viktigaste reglerna.

Text: Redaktionen • 2016-06-10 Uppdaterad 2016-06-10

En ny niohålsbana har precis öppnat. Den har en tuff layout eftersom varje hål har ett vattenhinder som kommer i spel. Rutinerade Dottie och Jack har beslutat sig för att testa banan över en, åtminstone till början, vänskaplig match. Med sig har de en god vän, Boo, som vill ha lite motion – och som påstår sig vara regelkunnig och därför erbjuder sina tjänster vid behov.

HÅL 1

Jack slår ut på 1:a hålet och bollen lägger sig till rätta en meter från hål. Dotties boll går direkt ner i det djupa sidovattenhindret. Väl där droppar Dottie, med ett slags plikt, bollen korrekt inom de två klubblängderna, inte närmare hål, och bollen rullar tillbaka någon meter mot hindret men stannar precis utanför den röda linjen. Hon ser nu att stansen måste bli i vattnet så snabbt lyfter hon bollen och droppar om den till ett vattenstansfritt läge och chippar sedan – i hål.

Jack: Det börjar bra, tack för hålet.

Dottie: Icke! När jag droppar med ett slags plikt för sidovattenhindret så har jag rätt att ha både stans, sving och naturligtvis bollen utanför hindret. Jag hade tänkt skänka putten, men nu får du vackert putta!

Boo: Vänta nu, det var väl fel att droppa inom två klubblängder från första början? Vid sidovattenhinder är det ju en klubblängd som gäller. 

Vem vinner hålet?

Svar hål 1: Dotties boll var i spel efter första droppen då den var helt rätt utförd. Det är endast bollens läge som avgör om omdroppning måste ske, stans och sving kan bli var som helst. Dottie lyfte en boll i spel och spelade sedan den från fel plats. I slagspel (poängbogey) hade Dottie, förutom pliktslaget för boll i vattenhinder, fått två slags plikt. Regel 26-1 och 18-2.

                Jack vinner hålet!

 

 

HÅL 2

Jacks inspel på 2:a hålet styr mot vattenhindret vid green. Efter nattens regn visar det sig att hindret är översvämmat så de röda pinnarna står i vattnet. Bollen syns inte till så Jack agerar omedelbart, tar fram en boll och säger att han nu tänker droppa för boll i tillfälligt vatten, utan plikt naturligtvis, då det inte finns minsta bevis på att bollen gick i vattenhindret.

Dottie: Visst, om du vill riskera ett förlorat hål så droppa på bara.

Jack: Klart att jag får droppa utan plikt eftersom bollen faktiskt kan vara i det tillfälliga vattnet. Tyckte nog det stänkte lite där. Det är regeln om Rätt och Billighet som gör att jag slipper plikten.

Boo: Så vitt jag vet kan det aldrig finnas tillfälligt vatten ihop med vattenhinder.

Vem har rätt?

Svar hål 2:Vattnet utanför markeringarna är visserligen tillfälligt vatten, men Jack har totalt missuppfattat detta med att få droppa fritt. Det är precis tvärtom. Om ingen vet att bollen faktiskt har gått i vattnet utanför hindret så måste Jack enligt regeln om Rätt och Billighet (Regel 1-4) fortsätta enligt vattenhindersregeln och då med ett slags plikt.

            Dottie har rätt!

 

HÅL 3

Jack får en flyer på 3:e hålet så hans boll tar mark precis framför vattenhindret vid green och rullar vidare, upp på träbron som går över hindret. “Jag tänker spela bollen som den ligger på bron säger han. Några invändningar?” Jack tar stansen och sätter ned klubban på bron bakom bollen. Nu vaknar Dottie till.

Dottie: Tack Jack! Härligt att inte behöva göra något utan bara se på när du förlorar hålet för att du grundar klubban i ett hinder!

Jack: Jaha, och var står det? Så vitt jag vet är det fullt tillåtet att röra vid allt konstgjort oavsett om det är i ett hinder eller inte. Men du kanske räknar bron som naturföremål eftersom den är gjord av trä!

Boo: Jag är tveksam, men du borde väl egentligen ha fri dropp för tillverkat föremål?

Vem har rätt?

Svar hål 3:Jack, som visst fick grunda klubban på bron! Regel 13-4 säger att, även om bollen ligger i ett hinder, får han när som helst före slaget röra vid något konstgjort (hindrande föremål) med klubban eller på annat sätt vid adressering och i baksvingen.

                Jack har rätt!

 

HÅL 4

Jack slår sin drive och bollen lägger sig till ro precis utanför vattenhindersgränsen. Han måste ta stansen i hindret men som tur är finns där en gräsremsa så han slipper ställa sig i själva vattnet. Han går en bit bort i hindret och gör där några rejäla provsvingar så torvor, stickor och strån ryker och avslutar övningen med en rengörande provsving i vattnet. Dottie ser nu sin chans.

Dottie: Jag vinner hålet eftersom du har provsvingat i hindret och i högsta grad rört vid både marken och vattnet!

Jack: Bra försök, men eftersom min boll inte ligger i hindret får jag göra vad jag vill där så länge jag inte förbättrar något för mig.

Boo: Min bestämda uppfattning är att Jack får ett slags plikt för att ha rört vattnet i vattenhindret.

Vem har rätt?

Svar hål 4: Ingen plikt i varken slagspel (poängbogey) eller match. Jack har varken förbättrad bollens läge, sin stans , sving eller spellinje. Regel 13-2. Om bollen däremot hade legat i hindret hade Jack förlorat hålet och i slagspel (pb) fått två slags plikt enligt Regel 13-4 Boll i hinder.

                Jack har rätt.

 

HÅL 5

Dottie slår från tee på 5:e hålet seglar

bollen över den röda gränslinjen till sidovattenhindret men bollen orkar inte över utan landar i det stora hindret. Dottie bedömer den som spelbar, tar stansen men aktar sig noga för att grunda klubban och slår sedan bollen – längre ut i hindret där den försvinner. Dottie upplyser nu Jack att hon tänker droppa en boll inom två klubblängder från den punkt där bollen skar gränsen till hindret. “Givetvis inte närmare hål”, tillägger hon. Jack ser sin chans att vinna detta hål så han tiger och ser på när Dottie droppar bollen och sedan spelar den. Då slår Jack till!

Jack: Ha! Hålet är mitt. Du spelade från fel plats. Du slog ju bollen från en plats i hindret, vilket betyder att du måste droppa där du senast slog ett slag, alltså i hindret och inte utanför!

Dottie: Icke, jag måste inte droppa i hindret utan kan, med ett slags plikt, gå direkt och droppa vid skärningspunkten, precis som jag gjorde. Nu har jag 4 slag, hur många har du?

Boo: Jag ser det som att Dottie nu har 5 slag. Hon måste räkna pliktslaget för att hon gick direkt utanför i stället för att först droppa på föregående plats, eller?

Vem har rätt?

Svar hål 5: Visst hade hon kunnat välja att droppa en boll på föregående plats i hindret och sedan, om hon inte ville eller kunde spela den där, droppa en boll utanför hindret. Men det hade kostat ytterligare ett pliktslag. 1 för droppen i hindret och 1 för droppen utanför. Regel 26-2, Boll spelas från ett vattenhinder.

Dottie har rätt, igen!

9 regelfall om hindren du hatar

 

HÅL 6

Jack gör ett försök att nå green på andraslaget men hookar och tror därför att bollen gick ned i vattenhindret vid green, men den kan också ha landat i tjockruffen precis till vänster om hindret. Boo, som har otrevliga minnen av förlorade bollar i den ruffen, påpekar områdets beskaffenhet så Jack tar beslutet att slå en provisorisk boll. Den bollen lägger sig intill en rot i skogskanten synbar med knappt spelbar. Vid framkomsten till berörda områden hittas ingen boll, varken i hindret eller i ruffen.

Jack: Som jag trodde, bollen har gått i vattenhindret så jag droppar en boll precis bakom vattnet på, vad jag bedömer vara, flagglinjen.

Dottie: Försök inte! I och med att du slog en provisorisk så har du ju med den “sagt” att du inte vet om bollen har gått i vattenhindret eller hamnat i ruffen. Hade du vetat att bollen gick i vattenhindret så hade det inte funnits någon anledning att slå en provisorisk och hade du ändå gjort det så hade den provisoriska bollen inte varit provisorisk utan en ny boll. Så hur man än vrider och vänder på detta så är bollen i skogskanten nu din boll i spel!

Boo: Enligt min uppfattning kan Jack välja mellan att droppa på flagglinjen eller spela den provisoriska bollen eftersom man inte kan bevisa om bollen är i hindret eller inte.

Vem har rätt?

Svar hål 6: För att få droppa för vattenhinder måste man veta eller vara så gott som säker (99 procent) på att bollen har gått i hindret. Regel 26-1. En provisorisk boll får spelas om man tror att bollen blir svår att hitta utanför ett vattenhinder. Regel 27-2.

                Dottie har rätt!

 

HÅL 7

På sjuan slår Dottie över vattenhindret och in på green, får backspin och bollen rullar tillbaka – ned i hindret. Hon kollar noggrant var bollen skär gränsen till hindret när den rullar tillbaka ned i vattnet. Därefter mäter hon ut två klubblängder, inte närmare hål, åt sidan från den skärningspunkten och droppar bollen där. Med en elegant chip hålar hon bollen. Birdie!

Jack: Bogey för mig, men tack för hålet Dottie! Ser du inte att det är ett vattenhinder (gulmarkerat) inte ett sidovattenhinder. Hade det varit ett sidovattenhinder (rödmarkerat) så hade du fått droppa så som du gjorde. Men här skulle du ha droppat bakom hindret på flagglinjen!

Dottie: Du har fel! Eftersom bollen var uppe på green och först sedan rullade ned i vattenhindret har jag rätt att droppa på den sidan. Naturligtvis med ett pliktslag.

Boo: Jag håller med Jack men med den skillnaden att Dottie varken hade rätt att droppa på flagglinjen eller vid green utan skulle droppat och spelat bollen från föregående plats.

Vem har rätt?

Svar hål 7:Dottie droppade på fel ställe. Hon skulle använt sista skärningspunkten som referens när hon gick bakom hindret och droppade på flagglinjen. Hon spelade från fel plats och förlorade hålet. I slagspel (pb) hade hon fått två slags plikt och troligtvis, för att slippa bli diskvalificerad, tvingats rätta detta allvarliga fel och spela från rätt ställe. Regel 26-1 + 20-7.

Jack har rätt!

 

HÅL 8

Jack ser sin boll gå ned i vattenhindret på 8:e hålet. Då hindret mest består av gräs och grunt vatten beslutar han sig att söka efter bollen och om möjligt spela den där. För att inte riskera att ramla när han går ned i hindret stöder han sig på sin wedge.  Väl där nere där ser han att det grunda vattnet är grumligt vid ett ställe så han tar klubban och söker i vattnet för att se om det kan vara en boll som kan ha hamnat där. Mycket riktigt, han får fram en boll som han ser är hans. Då han har höga tankar om sin förmåga att slå i vatten återplacerar han bollen och spelar den sedan därifrån in på green.

Dottie: Snyggt spelat, men tyvärr helt i onödan. Du förlorar hålet på att du rörde med klubban i vattnet innan du slog slaget.

Jack: Ja, men i så fall förlorade jag nog hålet redan när jag gick ned i vattenhindret eftersom jag stödde mig på klubban och då rörde vid marken i hindret innan jag slog.

Boo: Jag är rätt säker på att ni har fel båda två. Jack har inte brutit mot någon regel utan hade rätt att göra allt han gjorde utan någon plikt.

Vem har rätt?

Svar hål 8: Jack har rätt att söka efter sin boll i vattnet med klubban, handen eller på annat sätt. Om han då rubbar bollen kan han, efter identifiering, utan plikt återplacera bollen och spela den där eller välja att lyfta den och droppa utanför hindret enligt vattenhindersregeln med ett slags plikt. Regel 12-1c och 12-2.

Boo har rätt.

 

HÅL 9

Det korta 9:e hålet har ett sidovattenhinder precis intill green. Jack har slagit out och ligger nu efter 3 slag på green nära hål och Dottie skänker hans nästa slag. Dotties boll landar pin high på foregreen men studsar till höger ned i hindret. När hon ska ta ut de två klubblängderna från skärningspunkten lyckas hon mäta in sig på green utan att komma närmare hål. Hon droppar bollen på green och bollen rullar en kort sträcka bort från hål men stannar på green. Dottie markerar, lyfter, rengör och återplacerar bollen och puttar sedan – i hål, Par!

En åskådare har intresserat betraktat proceduren och lägger sig i diskussionen.

Dottie: Mitt hål, tack så mycket!

Jack: Nej, mitt hål! Du får inte droppa på green!

Boo: Jack har rätt, du måste placera den där.

Åskådaren: Du får varken droppa eller placera bollen på green. När du ska droppa för sidovattenhinder och då mäter ut klubblängderna måste det göras utanför green och bollen får sedan inte rulla in på green även om den inte rullar närmare hål.

Vem vinner hålet?

Svar hål 9:Visst får Dottie droppa på green när hon droppar enligt Regel 26-1 om något av de alternativ (droppa inom två klubblängder från där bollen sist skar gränsen till hindret men inte närmare hål eller droppa på flagglinjen) som finns under den regeln gör det möjligt. Samma sak gäller också för ospelbar boll, Regel 28. Exempelvis om Dotties boll hade legat i en buske intill green.

Dottie vinner hålet!

 

TEXT: CHRISTINA RODMAN.

ILLUSTRATIONER: JENS MAGNUSSON.

Testa om du klarar kvalet till Regel-SM


13 regler som förändrade golfvärlden


Text: Redaktionen • 2016-06-10
ArtiklarRegler
Scroll to Top