5de4742b937a8

Artiklar

Rösta på Sveriges bästa golfstad: Jönköping vs. Göteborg

Var med och rösta fram Sveriges bästa golfstad. Två städer ställs mot varandra – den med flest röster avancerar. I dag: Jönköping mot Göteborg.

Text: CM Hellsten • 2016-05-17 Uppdaterad 2016-05-17

 

Regerande mästaren Jönköping hade faktiskt vissa bekymmer med norrländska uppstickaren Umeå i åttondelsfinalen.

Göteborg besegrade Uppsala relativt bekvämt.

I kvartsfinalen möts Jönköping och Göteborg.

2009 ställdes städerna också mot varandra i rond 2 av Sveriges bästa golfstad.

Då vann smålänningarna med 730–659. 

Rösta på Sveriges bästa golfstad: Jönköping vs. Göteborg
Foto: iStock
Är Jönköping Sveriges bästa golfstad?

JÖNKÖPING:

Antal invånare: 132 140.

Känt för: Tändstickor, Husqvarna, HV 71, J Södra, Smålands Jerusalem, Vättern, Agnetha Fältskog, The Cardigans, nära till polkagrisar.

Golfbanor: A6 GK, Hooks GK, Jönköpings GK, Sand GC, Skinnarebo G&CC.

Golfprofiler: Pelle Edberg, Eddy Eriksson, Oskar Henningsson.

Så gick det 2009: Vann finalen mot Örebro.

Därför är min stad bäst: “Jönköping är en relativt liten stad som dock har ganska många golfbanor och kvaliteten är oftast rätt så bra. Hook ligger fint vid Hokasjön, och där finns ett stort hotell och två bra medelklassbanor som är ganska svåra. Det 16:e på Skogsbanan är favorithålet och sedan gillar jag också hål 12 på Sand Golf Club. Som en glad turist på besök i staden ska man ta sig ner till piren i Jönköping där det finns utomhusrestauranger. En fin sommardag kan det vara rätt så bra tryck där nere vid Vättern.”
– Pelle Edberg.

Rösta på Sveriges bästa golfstad: Jönköping vs. Göteborg
Foto: iStock
Är Göteborg Sveriges bästa golfstad?

GÖTEBORG:

Antal invånare: 541 145.

Känt för: Volvo, Liseberg, spårvagnar, Feskekörka, Chalmers, humor, Blåvitt, Glenn Hysén, Håkan Hellström, Ingemar Johansson, Ingvar Oldsberg.

Golfbanor (urval): Albatross GK, Delsjö GK, Forsgårdens GK, Göteborgs G K, Hills G&SC, Kungsbacka GK, Vallda G&CC.

Golfprofiler: Helen Alfredsson, Johan Edfors, Kärstin Ehrnlund, Kjell Enhager, Niclas Fasth, Sophie Gustafson, Fredrik Jacobson, Carin Koch, Mats Lanner, Catrin Nilsmark, Mikaela Parmlid, Carl Pettersson, Karin Sjödin, Joel Sjöholm, Linda Wessberg.

Så gick det 2009: Förlust i kvartsfinal.

Därför är Göteborg Sveriges bästa golfstad: “Jag räknar snabbt till 12-15 banor som ligger nära centrum. Bland dessa finns allt från park- och skogsbanor till links, oftast i bra kondition. Så det är bara att välja! Min favoritbana är Hills som förutom att vara en fantastisk bana i perfekt skick också erbjuder ett helhetskoncept i underbar miljö. Jag gillar nya hål 12 på Hills – ett kort par 4, där de långtslående har ett “risk/reward-val” att gå för green. Vid lay up måste man fundera på var flaggan står för bästa inspel… Efter ronden finns ett stort utbud av aktiviteter och massor med bra restauranger. En räkmacka på Gothia Towers Heaven 23 och ett besök på Liseberg är en klassiker. Uteserveringarna längs Avenyn  lockar en fin vår- eller sommarkväll. Eller kanske en skärgårdskryssning med skaldjursbuffé.”
– Carin Koch

Var med och utse Sveriges bästa golfstad!


Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: CM Hellsten • 2016-05-17
ArtiklarBanorSvenska golfbanorSveriges bästa golfstad
Scroll to Top