5de47569b5b53

Artiklar

Sveriges bästa golfstad: Jönköping vs. Umeå

Var med och rösta fram Sveriges bästa golfstad. Två städer ställs mot varandra – den med flest röster avancerar. Nu möts: Jönköping-Umeå.

Text: CM Hellsten • 2016-05-02 Uppdaterad 2016-05-02

Smålänningarna är regerande mästare efter att 2009 ha slagit ut Linköping, Göteborg, Västerås och till slut Örebro i finalen.

Jönköping kan mycket väl gå hela vägen även i år.

I öppningsmatchen väntar Umeå som senast slutade jumbo efter att ha fått minst antal röster i åttondelsfinalen.

Jönköping fick då 1 078.

Umeå 146.

 

JÖNKÖPING:

Antal invånare: 132 140.

Känt för: Tändstickor, Husqvarna, HV 71, J Södra, Smålands Jerusalem, Vättern, Agnetha Fältskog, The Cardigans, nära till polkagrisar.

Golfbanor: A6 GK, Hooks GK, Jönköpings GK, Sand GC, Skinnarebo G&CC.

Golfprofiler: Pelle Edberg, Eddy Eriksson, Oskar Henningsson.

Så gick det 2009: Vann finalen mot Örebro.

Därför är min stad bäst: “Jönköping är en relativt liten stad som dock har ganska många golfbanor och kvaliteten är oftast rätt så bra. Hook ligger fint vid Hokasjön, och där finns ett stort hotell och två bra medelklassbanor som är ganska svåra. Det 16:e på Skogsbanan är favorithålet och sedan gillar jag också hål 12 på Sand Golf Club. Som en glad turist på besök i staden ska man ta sig ner till piren i Jönköping där det finns utomhusrestauranger. En fin sommardag kan det vara rätt så bra tryck där nere vid Vättern.”
– Pelle Edberg.

(Foto: Jönköpingsambassaden.se)

 

UMEÅ

Antal invånare: 119 613.

Känt för: Björklöven, universitetet, Staffan Ling, Per Elofsson, Lisa Miskovsky.

Golfbanor: Norrmjöle GK, Umeå GK, Umeå Sörfors GK.

Golfprofil: Emma Zackrisson.

Så gick det 2009:Förlust i åttondelen mot Helsingborg.

Därför är min stad bäst: “Det är klart att banorna här uppe i norr inte kan jämföras med de i södra Sverige när det gäller konditionen men Umeåregionen har många väldigt fina och omväxlande banor inom en radie av cirka 5 mil. Personligen tycker jag att Umeå GK är fantastiskt bra layoutmässigt. Jag blir aldrig less på den banan! När jag är ute och spelar Norrmjöle så känns det nästan lite trolskt, det är väldigt mysigt. Umeå Sörfors har ofta väldigt fina fairways och är lite mer en lantidyll. Favorithålet finns på Umeå GK, femman är ett svårt par 4 där det krävs ett långt slag över vatten in mot en liten green. Efter rundan så ska man självklart ta sig in till centrala Umeå som har ett fantastiskt utbud av fina restauranger. Och varför inte stanna till vid vår nya shoppinggalleria Avion och Ikea som precis har slagit upp portarna.”
– Emma Zackrisson.

(Foto: Umeå kommun)

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!

Var med och utse Sveriges bästa golfstad!


Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: CM Hellsten • 2016-05-02
ArtiklarBanorSvenska golfbanorSveriges bästa golfstad
Scroll to Top