5de477c234608

Artiklar

12 saker du inte visste om den gröna Masters-kavajen

En spelare glömde sin hemma, en annan har sålts för 5 miljoner – här är allt nördigt du inte visste om Masters-kavajen!

Text: Michael Åhman • 2016-04-07 Uppdaterad 2016-04-07

Den gröna kavaj som föräras vinnaren av The Masters tillhör golfens mest åtråvärda troféer. Traditioner säger att fjolårets vinnare ska kliva fram till den nye mästaren och hjälpa honom på med kavajen.

Här är 12 fakta – seriösa och mer kuriösa – om den gröna kavajen.

 

1. GRÖNA KAVAJEN HAR INTE ALLTID VARIT EN TROFÉ

Augusta National öppnade 1933. Fyra år senare började medlemmarna bära gröna kavajer. Grundaren Clifford Roberts hoppades att de iögonfallande kavajerna skulle få medlemmarna att stå ut som “tillförliga källor till information” för besökare, och så att servitörerna visste vem som skulle ta emot notan efter middagen.

 

2. SAM SNEAD FICK DEN FÖRSTA

1949 delades en grön medlemskavaj för första gången ut till vinnaren i The Masters. Sam Snead fick äran. Då fick också alla tidigare mästare en retroaktiv kavaj.

 

3. INGEN VILLE BÄRA DE FÖRSTA KAVAJERNA

Enligt historien beställde Roberts en stororder av tunga ullkavajer från Brooks Uniform Company i New York. Medlemmarna klagade över det opraktiska valet av material för den varma Georgia-våren. Men de höll god min i stället för att ta av sig kavajerna.

 

4. DAGENS KAVAJER SYS I CINCINNATI – OCH ÄR COOLARE

Till slut segrade de praktiska tankarna. Dagens kavaj är gjord i en blandning av tunnare ull och polyester. På adressen 490 McMillan Street i centrala Cincinnati ligger Hamilton Tailoring Company. Här har Masters-kavajer skräddarsytts sedan 1967. Tyget kommer från Dublin, Georgia. Färgen kallas för Masters-grön och valdes därför att den påminner om gräset på banans fairway. Klubbmärket tillverkas i Weaverville, North Carolina medan kavajknapparna – med klubbens logo – framställs av Waterbury Company i Massachusetts.

12 saker du inte visste om den gröna Masters-kavajen
1997: Nick Faldo överlämnar kavajen till Tiger Woods, som fullständigt krossat konkurrenterna och vunnit med 12 slags marginal – tidernas största utklassning. // Foto: Sport/Getty Images

5. VAD KOSTAR EN MASTERS-KAVAJ?

Ed Heimann, styrelseordförande för Hamilton Tailoring, svarade diplomatiskt på frågan i dagstidningen Cincinnati Enquirer:

– Det handlar inte om hur dyrt eller billigt det är, utan vad kavajen betyder för personen som har den på sig. Och sånt kan man ju inte sätta en prislapp på.

Andra källor säger att dess värde ligger “någonstans runt 250-300 dollar” (ca 2 500 kronor).

 

6. …MEN DEN KAN BLI VÄRD MYCKET MER

På MastroNet – en sajt liknande Blocket – såldes en gammal medlemskavaj från 1978 för 10 454 dollar (ca 80 000 SEK). Men häftigare blev priset för Horton Smiths kavaj. Han vann den första tävlingen 1934 (och sedan även 1936) och anhöriga hittade hans kavaj i en garderob. Den sattes upp till auktion och inbringade nära 700 000 dollar! (ca 5,5 milj kronor). 

 

7. MAN FÅR HA KAVAJEN ÖVERALLT – MEN BARA SÅ LÄNGE DU ÄR MÄSTARE

Den regerande mästaren får bära kavajen precis när han vill och överallt. Phil Mickelson – länge kallad “den bästa spelare som aldrig vunnit en major” – var så lycklig över sin kavaj att han gick till sängs med kavajen på sig. Senare siktades Phil med kavajen i bilen när han var ute med familjen för att köpa donuts.

12 saker du inte visste om den gröna Masters-kavajen
Två vänsterspelare på samma bild: Kanadensaren Mike Weir (segrare 2003) överlämnar kavajen till Phil Mickelson, som sedan knappt ville ta av sig den. // Foto: Andrew Redington/Getty Images

8. NÄR MÄSTARÅRET ÄR ÖVER SKA KAVAJEN TILLBAKA

När året som mästare har passerat ska kavajen ovillkorligen tillbaka till klubben. Sedan får den aldrig lämna klubben, utan får hänga i skåpet fram till tisdagskvällens Champions Dinner.

1964 fick Gary Player problem sedan han glömt kavajen hemma i Sydafrika. Så snart klubben upptäckte misstaget ringde Clifford Roberts till Player för att be honom lämna tillbaka den.

– Jag sa till Roberts att han kunde komma och hämta den. Han förstod humorn men sa med allvar att “du får aldrig mer bära den offentligt”. Player skickade senare över kavajen till Augusta.

 

9. ARRANGÖRERNA STUDERAR SEGERKANDIDATERNA

När tävlingen närmar sig upplösningen studeras segerkandidaterna noga. Detta för att kunna leta i garderoben efter en storlek som kan passa (fast Jack Nicklaus fick något som mer såg ut som en långrock, 1963). Efter segerceremonin går spelaren till Augusta Golf Shop och lämnar sina rätta mått. Söndagskavajen ersätts senare med ett nytt skräddarsytt plagg med segrarens namn skrivet på en etikett på insidan.

 

10. DET FINNS EN “SPECIAL EDITION”

Både Masters-mästare och klubbmedlemmar kan uppgradera sina kavajer till en specialversion. Sedan 1996 har Henry Poole från Londons berömda Saville Row arbetat ihop med Augusta National för att skräddarsy kavajer med lite extra stil. Här använder man mer exklusiv ren ull från West Yorkshire i stället för den blandning som används i de USA-tillverkade.

 

11. JACK NICKLAUS FICK ALDRIG NÅGON KAVAJ

Jack Nicklaus har vunnit The Masters sex gånger, men fick vänta till 1997 innan han fick en egen kavaj! 

Den som Arnold Palmer överräckte 1963 var komiskt stor – mer som en överrock. Och när han återvände 1964 märkte han att klubben inte hängt någon lämpligt stor kavaj i hans skåp. Men Nicklaus, som är en cool kille, lånade en kavaj från Thomas Dewey, tidigare guvernör i New York och Augusta-medlem. Den traditionen fortsatte Jack med ända till 1972 när han lät en skräddare sy upp en replika (!) av kavajen. Först 1997 nämnde Jack det faktum att han aldrig fått en riktig kavaj till Augustas ordförande Jackson Stephens – som givetvis med blixtens hastighet såg till att korrigera denna pinsamhet.

12 saker du inte visste om den gröna Masters-kavajen
1986: Jack Nicklaus tar emot sin sjätte Masters-kavaj av Bernhard Langer. Men om historieboken är rätt är det fortfarande den kavaj som Jack brukade låna av Thomas Dewey som han har på sig. // Foto: David Cannon/Allsport

12. SÅLDES FÖR 1,2 MILJONER KRONOR

Under 2017 års Mastersvecka pågick en auktion av en grön kavaj från Augusta National. Kavajen hittades på en loppmarknad i Toronto 1994 och kostade då bara fem dollar. En golfare köpte den direkt, då han förstod vad det var för klädesplagg. När auktionen stängdes hade kavajen sålts för hela 139 348 dollar och 80 cent – motsvarande 1,2 miljoner kronor. 

En äkta Masters-kavaj auktioneras ut

Källor: Masters.org, Augusta Chronicle, boken The Making of The Masters och Svensk Golf.


Text: Michael Åhman • 2016-04-07
ArtiklarGolfkläderUS Masters
Scroll to Top