The Masters – Preview Day 1

Artiklar

9 saker att tänka på inför säsongens första runda

Snart är säsongen 2016 igång på allvar. Här är nio tips som du bör ha i åtanke när du ska ut på årets första runda.

Text: Jesper Johansson • 2016-03-23 Uppdaterad 2016-03-23

På en del platser i Sverige kan man spela golf året runt och vissa banor har redan öppnat ordinarie greener. Men för den största delen av oss golfare är mars och april månaderna då säsongens första runda spelas.

Golf Digest har sammanställt en lista över nio saker du bör tänka på när du går ut på banan för första gången år 2016.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Vantar och mössa på när årets första runda ska spelas. // Foto: iStock

1. Det är kallare än du tror

Vintern håller på att ge upp på flera ställen i Sverige och vårsolens strålar tinar upp våra frusna vinterkroppar. Men för den delen är det inte shorts och kortärmat som gäller. Minns du hur kallt det var under golfrundan i oktober när termometern stod på 10 grader? Det är precis lika kallt nu, klä dig ordentligt!

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Det kanske inte är den roligaste delen av en golfrunda. Men se till att stretcha för att undvika skador. // Foto: iStock

2. Stretcha

Har du regelbundet tränat i en simulator eller i en inomhushall? Bra. 

Om inte, se till att stretcha innan du slår ditt första slag. En golfsving är komplex och svår att efterlikna i ett gym. Det gör att du dels kommer spara slag på banan men också minimera risken för en streckning i ryggen och en bilfärd hem igen – redan innan rundan.

Här kan du få tips på muskelgrupper som du bör tänja extra noga.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Ta det lugnt, spara ryggen och se till att du kan slå hårdare under resten av säsongen. // Foto: iStock

3. Svinga lugnt

Även om du står på tee på det där breda hålet där du alltid tar fram drivern och slår ditt hårdaste bör du vara aktsam. Den nya drivern du köpt under vintern bör inte slås så hårt som möjligt. Svinga lite lugnare under den första rundan. Fokusera på att hitta tillbaka till rätt rörelse snarare än att försöka slå över den där fairwaybunkern.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Tålamod är inte bara fiskarens bästa vän. Ta det lugnt, säsongen är fortfarande i sin linda. Det kommer bättre rundor. // Foto: iStock

4. Du kommer vara dålig

 – Och det är helt okej. Det var nära ett halvår sedan du spelade en riktig runda. Din känsla runt greenerna kommer vara sämre än vad den var i augusti. Du kommer inte slå lika rakt som du gjorde när du spelade som mest ifjol. Njut av att vara ute på banan igen och se till att du blir hungrig på mer golf, snarare än att lämna området mummlande saker som “jag ska sälja alla klubbor, de funkar ju inte”.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Bollarna behöver kanske inte vara trasiga, men se till att spara de fina bollarna till senare. // Foto: iStock

5. Använd gamla bollar

Det är få saker som är så härligt som att öppna ett nytt bollpaket och ladda bagen med nya, fina premiumbollar. Men spara dem till senare, det finns en risk att de försvinner nämligen. Årets första runda kan vad som helst hända. Du kommer antagligen vara i skogen och vattenhinder lite oftare än vad du skulle vara om det var mitt i sommaren. Spara de bättre bollarna till senare.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Se till att ta med en handduk så att du kan tvätta klubborna mellan slagen. Det kommer vara en hel del lera på grejerna annars. // Foto: iStock

6. Banan kommer inte vara i toppskick

Om du följer vår tävlingsbevakning vet du vilken typ av banor som finns runt om i världen. Gröna ytor så långt ögat når.

Men det här är Sverige och förutsättningarna är inte riktigt lika bra. Gräset kommer med största sannolikhet inte vara smaragdgrönt. Marken kommer inte heller vara så hård som du önskar. Men se till att njuta av rundan ändå. Det är trots allt första gången på väldigt länge som du får gå upp på första tee och se bollen (förhoppningsvis) flyga mot fairway.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Att bära bagen gör att banan får det lite lättare att komma igång inför säsongen. // iStock

7. Bär bagen

Försök att ta dig runt banan utan golfvagn eller golfbil. Banorna är fortfarande känsliga för skador och att bära bagen kan göra det lättare för gräset att växa på vissa ställen där det ofta slits under säsongen. Även banan behöver värma upp inför säsongen.

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
En värmande kopp kaffe kan vara just det du behöver efter et bedrövligt slag. Se till att ha bagen full med energi och värmande kläder. // Foto: iStock

8. Ladda bagen

Det finns en risk att kiosken på nian inte är öppen så här tidigt på säsongen. Se till att ha med dig tillräckligt med vatten, smörgåsar och en termos laddad med kaffe. 

Ta också med dig extra vantar, värmande strumpor och ytterligare en mössa. Se till att inte frysa, det gör rundan roligare!

9 saker att tänka på inför säsongens första runda
Golf är roligt. Se till att njuta av årets första runda, även om spelet inte håller högsta nivå. // Foto: GettyImages

9. Ha roligt

Kanske den viktigaste punkten. Du är på gränsen till galen som längtar efter att gå runt fyra timmar i åtta plusgrader, se till att göra det bästa av det. Att lämna årets första runda förbannad kommer inte göra dig till en bättre golfare. Njut istället av att säsongen snart är här!


Text: Jesper Johansson • 2016-03-23
Artiklar
Scroll to Top