Spela golf på natten – med träden som belysning!

DNA-teknik kommer att förändra möjligheten att spela golf för all framtid.

Spela golf på natten – med träden som belysning!
Lysande träd ska ersätta gatubelysningen i våra städer. Men tänk dig dem på golfbanan!

En vacker dag, i en inte alltför avlägsen framtid kommer golf att kunna spelas dygnet runt i hela världen – på golfbanor som producerar sitt eget naturliga ljus från träd, buskar och till och med från gräset.

Science fiction!

Inte alls.

Ett litet biotekniskt företag i San Fransisco, Glowing Plants, lyckades redan i juni 2013 samla in nästan en halv miljon dollar via Kickstarter – vilket var nästan tio gånger mer än vad man satt som mål.

Målet för utvecklingen är att skapa träd som ersätter gatubelysningen i våra städer. I USA skulle det spara ungefär 20 procent av elförbrukningen för en normal kommun. Det är alltså ett grön-grönt projekt: Växterna tar upp gatumiljöns koldioxid och vårt behov av "tillverkad energi" minskar.

Bäst av allt: I dagarna börjar företaget leverera plantor till sina första sponsorer. Och det finns en hel del respekterade forskare som tror att de här unga killarna har hittat en lösning.

Mareld, en vanlig syn i bland annat Maldiverna och Puerto Rico. Effekten kommer från mikroorganismer som har förmågan att lysa. Foto: Cayly Evans

Företaget är givetvis tystlåtna om hur detta ska gå till. Deras chefsforskare Kyle Taylor har upptäckt att man genom att tillföra annan DNA till växtceller kan få dem att lysa som luciferin i eldflugor. Det finns hundratals arter som lever i totalt mörker i våra djupaste hav som utvecklat lysande egenskaper som kallas bioluminens. Den som turistat i Puerto Rico är också bekant med fenomenet, där finns enkelcelliga organismer som lyser upp Mosquito Bay (vi brukar kalla det mareld).

Steget till att plantera sådana här belysningsträd i fairwaykanterna är inte särskilt långt i en golfares tankevärld. Den tvåfaldige PGA Tour-vinnaren Kermit Zarley skriver upphetsat om en mycket ljus framtid för nattgolf.

Golfbanor med elbelysning finns lite varstans runt om i världen – framför allt i USA och Japan, men även Arlandastad i Sverige har en 9-hålsbana.

Och banarkitekten Johan Benestam tror inte att lysande träd kommer att få någon större inverkan på golfspelandet i Sverige. Vi har ju mycket dagsljus under den tid på året då golf alls kan spelas.

– Gräs behöver solljus och ventilation. Vi kan inte plantera för mycket runt banorna. Och med fler rundor på natten skulle det bli ett ökat slitage på våra banor, säger Johan till SvenskGolf.

Och du som nyss köpt ett paket självlysande bollar behöver inte känna dig blåst. Framgångsrikt genetiskt skapade träd som ljuskälla är fortfarande en bra bit bort i tiden.

Detta ser jag fram emot!
Ja
69
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!