5de455874e48f

Artiklar

Dundersuccé för Gör om mig

Kvartetten försågs med skickliga tränare och perfekt anpassad utrustning. Men de var själva tvungna att göra grovjobbet – under stor press. Årets Gör om mig-projekt är avslutat och återigen blev resultatet lyckat. Deltagarna sänkte sig i snitt 26 procent.

Text: Olof Åsgård • 2016-12-22 Uppdaterad 2016-12-22

STABIL I SPELET: 

Så blev Anders en golfare

Från svajiga svingar i trädgården till precisa pitchar på Bro Hof Stadium Course. Anders Nordlander har gjort en fantastisk golfresa under Gör om mig. 

Anders Nordlander var27-handicapparen som inte tyckte att det var särskilt roligt att spela golf. Däremot upplevde han golfträning hur roligt som helst. Men nötandet på slagmattan hemma i Onsala var inte särskilt utvecklande. Under Gör om mig och tränaren Fredrik Tillgrens hjälp har Nordlander funnit en väg till framgång och han hittade även ut på banan. Han trivdes ganska bra där och av bara farten kapade 48-åringen sin handicap till 16,8. Och förvandlingen är slående.

Gör om mig-kick off 1 april 2016: Klädd i jeans och nötta golfskor ställde sig brandbefälet Anders Nordlander på Arlandastads drivingrange och slog sina första bollar i Gör om mig. Då hade han en stel och krampaktig sving som såg svajig ut och bollarna flög till höger och vänster.

Uppgiften att få ordning på hans golfteknik tilldelades Golfskolans tränare Fredrik Tillgren.

– Det hände alldeles för mycket i Anders sving som inte ledde någon vart men det fanns också saker att arbeta med. Bra fart, bollsinne, hyfsad rörlighet och jag har inte träffat någon som är så envis och villig att göra jobbet, säger Tillgren.

Sex månader senare var det examensprov på Bro Hof Stadium Course och Anders Nordlander noterade noggrant motvinden på sjunde hålet. Han konstaterade att han inte ville slå mot green och riskera ett vattenbesök. Han valde istället en annan, mycket konservativ väg från tee. “Safe” fick en ny innebörd när Anders lugnt och pricksäkert lade sig på fairway, 50 meter från green och en bra bit från vattenhindret på det 142 meter långa par 3-hålet.

Därifrån gjorde nyblivne 16-handicapparen sedan ett enkelt par efter en väl avvägd och låg halvpitch som bet i gräset på tredjestudsen och stannade fint vid flaggan.

– Fredrik har sagt att det finns singelhandicappare som skulle döda för att få ha mitt närspel. Jag vet inte det, men jag har tränat väldigt mycket pitchar och chippar på min lilla korthålsbana hemma i trädgården och Fredriks tips har varit ovärderliga och gjort att jag blivit mycket bättre, säger Anders Nordlander.

Dundersuccé för Gör om mig
Foto: Jacob Sjöman
ANDERS NORDLANDER
HCP-sänkning i procent: 38%.
Startade på: 26,9.
Slutade på: 16,8.

Golfen kom in i Anders liv för tre år sedan. Men spelglädjen infann sig inte och Anders misslyckanden på banan gjorde att han bara hade spelat ett 20-tal golfrundor innan han kom med i Gör om mig.

Desto mer tid lades på träning och Anders fullkomligt slukade instruktionsfilmer på internet. Sen gick han ut i trädgården och testade vid sin slagmatta och nät. Om det inte fungerade letade han upp en ny svingteori på Youtube och gick envist tillbaka ut i trädgården.

– Jag har alltid gillat att testa och experimentera, det var mycket roligare än att spela på banan, där blev jag bara stressad över att det inte gick bra.

När Anders kom med i Gör om mig gick tränaren Fredrik Tillgren tillbaka till grunderna – rätt grepp, rätt sikte och rätt uppställning. Han drillade Anders hårt och framhöll vikten av att alltid upprepa de inövade rutinerna.

– Jag kan bara visa honom hur han ska göra men det är han som måste göra själva jobbet, vilket han absolut har gjort, säger Fredrik Tillgren och fortsätter:

– Ibland hade Anders lite för bråttom och dåligt tålamod men då gick vi tillbaka ett par steg igen och problemen löste sig.

Grundarbetet gjorde verkligen skillnad och Anders Nordlander rasade i handicap. Men något glädjefyrverkeri uppstod inte på golfbanan. Till en början.

– Jag gillar fortfarande att träna mer än att spela men jag har spelat väldigt mycket mer än tidigare och ja, jag tycker att det är roligare nu. Men samtidigt är det fasansfullt roligt att pitcha runt bland rabatterna eller öva vid slagnätet.

 

Under Gör om mig sänkte sig Anders från 26,9 till 16,8 i handicap och hans tränare är övertygad om att utvecklingen kommer fortsätta.

– Han är envis och träningsvillig som få och om han bara har tålamod och slappnar av ännu mer kommer han bli allt bättre. Det är jag övertygad om, säger Fredrik Tillgren.

Gör om mig-deltagaren Anders Nordlander! #svenskgolf #görommig2016 #brohof

Ett filmklipp publicerat av Svensk Golf (@golfredaktionen)

När man jämför Anders sving i april med den han har nu finns några karaktäristiska drag kvar. Den flacka baksvingen är fortfarande där och ibland vandrar klubban ut från kroppen i nersvingen.

Samtidigt är det så mycket som har förbättrats.

Uppvridningen och rotationen är bländande. Tempot och rytmen är mer i synk. Anders är mer avslappnad, balanserad och har en mjukare rörelse. Lägg där till att han rör sig mer självsäkert på banan och slår inte ett enda slag utan en klar plan. Visst ser vi att Anders har “gjorts om”, men han är inte klar.

– Min fru var glad att projektet tog slut. Jag svarade att det här var bara början. Jag kommer fortsätta träna med Fredrik nästa säsong och vill alltid utvecklas och bli bättre.

Vad har du för handicap om ett år?

– Jag tänkte 12 först men tycker ändå att 13 är ett ganska bra mål för nästa år och tror att mitt spel kan hålla för det.

Är du stabil i spelet nu?

– Ja, det måste jag säga. Men det är viktigt att jag fortsätter träna. Det är bra att jag har slagmattan hemma. Det kommer bli mycket träning där i vinter. 

Dundersuccé för Gör om mig
Foto: Jacob Sjöman
CATHRINE CASIMIR
HCP-sänkning i procent: 21%.
Startade på: 19,9.
Slutade på: 15,7.

MOT HANDICAP 15

“Bättre än handicap visar”

Cathrine Casimir svingade kraftfullt men fick inte ut allt av sin kapacitet. Med omgjord sving och nya herrklubb-or i bagen slår hon både längre och rakare.

Vad har varit den största aha-upplevelsen?

– Jag trodde att jag hade en snygg och bra sving. Det hade jag inte men nu tycker jag att den ser bättre ut. Åtminstone med järnklubborna. Med drivern kommer jag fortfarande för mycket utifrån.

Hur har samarbetet med tränaren Caroline Condrup fungerat?

– Väldigt bra. Caroline är peppande, pedagogisk och slänger sig inte med konstiga termer. Hon satte igång direkt med att sänka mitt tempo, få mig att svinga mer inifrån och ut samt rätta till min uppvridning.

Gör om mig-deltagaren Cathrine Casimir! #svenskgolf #görommig2016 #brohof

Ett filmklipp publicerat av Svensk Golf (@golfredaktionen)

Vad har varit svårast under det här projektet?

– Jag hade en treveckorsperiod i sommar där jag bara skulle spela golf. Då fungerade ingenting och jag sänkte mig inte. Det gjorde mig väldigt frustrerad, stressad och jag kände stor press. Jag vet att jag är bättre än vad handicapen visar. 

Vilken del har du förbättrat mest?

– Störst skillnad i resultat har skett i närspelet. Innan hade jag i stort sett inget närspel men nu har jag större säkerhet i det jag gör.

Hur kommer du arbeta vidare med din golf?

– Jag har fått massa verktyg att jobba med och en stabilare grund. Nu kan jag också tyda mina missar och har fått större förståelse för sporten överhuvudtaget. Det ska bli spännande att se hur det går nästa år.

Vad är din handicap efter nästa säsong?

– Jag hade så gärna velat ta mig ner till 15, till och med under 13, redan i år. Så blev det inte men jag är ändå nöjd med min insats och hoppas att jag sänker mig till minst 13 nästa år.

Dundersuccé för Gör om mig
Foto: Jacob Sjöman
LINDA AXELSSON
HCP-sänkning i procent: 27%.
Startade på: 14,5
Slutade på: 10,6

SNART SINGEL

Lindas drömmål är nära

Med bollkänsla och stor vilja hade Linda Axelsson tagit sig långt. Men för att nå singel krävdes mer än så. Hon snubblade på mållinjen men är väldigt nöjd ändå.

Under gör om mig fick Golfskolans tränare Marlene Hedblom in mer rotation i Linda Axelssons golfsving och sex månaders golfträning gav resultat.

Vid projektets slut var Lindas handicap nere på 10,6, en sänkning med 3,9 slag.

– Jag hade önskat att jag kapat de sista tiondelarna men jag är nöjd och vet att målet är inom räckhåll, säger Linda Axelsson.

Hur pass omgjord känner du dig?

– Jag har gjort om min svingteknik från grunden och utvecklat min spelförståelse. Jag både slår och tänker annorlunda. Närspelet har förbättrats avsevärt och den nya tekniken har gjort järnslagen mer konsistenta.

Gör om mig-deltagaren Linda Axelsson! #svenskgolf #görommig2016 #brohof

Ett filmklipp publicerat av Svensk Golf (@golfredaktionen)

Vad har du upplevt som svårast under Gör om mig?

– Teknikförändringen har gjort att även slag med träklubborna förändrats, vilket tyvärr gjort dem lite opålitliga. Synd eftersom de går väldigt långt, det är skönt att få de extra meterna från tee på långa hål.

Vad skulle du göra annorlunda om du fick starta om projektet?

– Jag skulle ha styrketränat och stretchat mer. Den intensiva träningen har gjort mig sliten och det har varit frustrerande att kroppen protesterat när jag velat träna och spela mer.

Hur kommer du jobba vidare med din utveckling?

– Fortsatt träning med Marlene och försöka stärka kroppen på olika sätt. I vår blir det fokus på att få tillbaka säkerheten med träklubborna och förbättra närspelet ytterligare.

Vad har du för handicap om ett år?

– Förhoppningsvis är målet uppnått!

Dundersuccé för Gör om mig
Foto: Jacob Sjöman
HCP-sänkning i procent: 20%.
Startade på: 4,5.
Slutade på: 3,6.

DRÖMMEN OM SCRATCH

“Det är en otrolig skillnad”

Andreas Karlsson fick en blytung start och höjde sig till 4,8. Sen tog tävlingsinstinkten över och trots svåra teknik-förändringar presterade Östersundssonen.

Förutsättningarna satte en intressant guldkant på Andreas Karlssons jakt på en betydligt lägre handicap. Som tidigare elitsatsande basketspelare hade han både mäktig fart på klubbhuvudet och handgriplig erfarenhet av strukturerad träning.

Med vilka tankar gick du in i Gör om mig?

– Jag gick kanske in med en känsla av att det skulle vara lättare än vad det egentligen blev. Jag trodde att det snabbt skulle kunna hända väldigt mycket med spelet om jag bara fick chansen att lägga ned tiden. Men så blev det inte riktigt. Det tar sin tid. 

Gör om mig-deltagaren Andreas Karlsson! #svenskgolf #görommig2016 #brohof

Ett filmklipp publicerat av Svensk Golf (@golfredaktionen)

Vad ville du och Hempa göra med svingen?

– Jag ville byta skruv i slagen, från fade till en draw, och få en bättre bollkontakt. I efterhand har man fått höra att en hel del proffs försökt göra det, utan att det gått så bra. Med tanke på det skulle man nog varit lite mer ödmjuk inför uppgiften i början.

Hur mycket frustration har arbetet kantats av?

– Otroligt mycket. När jag blev tvungen att ställa mig närmare bollen började jag slå en socket vid vart tredje slag på rangen. Då tänkte jag att “nej, jag går tillbaka till det gamla och hoppas att det blir bra”. Men jag höll i och det blev mycket bättre. Det är sådan otrolig skillnad idag sett till bollträffen och bollbanan. Jag är nu otroligt glad att jag surade ihop och körde på.

Vad har du i handicap om ett år?

– Nu ska jag nog inte ta i så mycket som jag gjorde när jag klev in i projektet. Men låt oss säga 2,8 om ett år. Med förhoppning om att det ska vara ännu lägre.

 

Nu är det klart att Gör om mig återkommer även 2017. I början av nästa år kan du söka till projektet. 

Sänkt sig tre slag efter sin custom fitting


Text: Olof Åsgård • 2016-12-22
ArtiklarGolfskolan
Scroll to Top