KRÖNIKA: Hur många svenskar kan vi få med i Ryder Cup?

KRÖNIKA: Hur många svenskar kan vi få med i Ryder Cup?

Vi har fått en bättre start på herrarnas golfår än på länge och det under ett Ryder Cup-år.

Det hade kunnat bli en svensk drömhelg.

Det kan bli ett svenskt drömår – ett golfår som dessutom har ett Ryder Cup i höst.

Henrik Stenson kämpade inte bara mot en storspelande Rickie Fowler utan också mot ett svullet knä och en överansträngd, felbelastad fot. Man måste nog säga att Stensons insats var femstjärnig med tanke på omständigheterna och jag är extremt positivt överraskad. Inte för att jag tvivlat på Stenson potential, den är sedan länge beyond doubts, men att han skulle spela så här bra i första tävlingen efter operationen trodde jag faktiskt inte. Och jag har kanske aldrig sett honom så bekväm runt och på greenerna som han periodvis var i Abu Dhabi. 

Betydelsen av insatsen i veckan är ju lite mer svårbedömd, en tävling är inte mycket att bygga någon trovärdig analys på.. 

Men jag vill ju gärna tro att han förberett sig bra och skött sig efter operationen och att Henrik fortfarande utvecklas trots att han snart är lika gammal som jag var för några år sedan. 

Det kommer han att behöva göra för att vinna.

Rickie Fowler har tagit tre tunga titlar senaste året via Players, Deutsche Bank, Scottish Open och nu Abu Dhabi. Han har nog inte tänkt att släppa iväg Spieth, McIlroy och Day lättvindigt.

Stenson, Justin Rose och Bubba känns som de tre övriga naturliga utmanarna men framtiden får väl ge oss svar. Det brukar ju poppa upp åtminstone något nytt namn varje säsong och varför inte tvåan helgen Thomas Pieters.

Att inte David Lingmerth vann på PGA West kändes märkligt. Han spelade bättre än Dufner sista dagen och kändes starkare när det gick till särspel. 

Men det krävs så lite för att det ska gå "fel" väg och det något slutna bladet i träffen från ruffen tredje gången han spelade 18:e den här söndagen gav Dufner en i och för sig välförtjänt seger. 

Men David kändes tryggare och vassare även om det inte räckte just den här gången. 

Ändå en styrkedemonstration av Lingmerth som inte varit utanför de 15  främsta hittills i år.

 Några ord om Peter Hanson som haft några struliga år. Men segern i Kina när han tog ner Rory McIlroy dyker då och då upp på min näthinna och skingrar mina tvivel kring Hansons väg tillbaka.

Jag vet vad han kan och det gör förhoppningsvis han också.

Han gjorde en helgjuten om än inte perfekt insats i Abu Dhabi och en delad elfteplats tror jag ger skånepågen en rejäl dos råg i bagen.

Tvi tvi ta i trä att han bara får vara frisk så tror jag vi har en kandidat till Ryder Cup i Hanson senare i år.

 Stenson är naturligtvis given där och Lingmerth håller på att ge sig själv en riktigt bra start på den målsättningen som han uttalade förra säsongen.

Visst vore det kul med tre, fyra svenskar i laget på Hazeltine i svensktrakterna i Minnesota?

Eller är det att drömma för högt?

Vad säger Alex Norén och Kristoffer Broberg?

 

Vi får minst tre svenskar i Ryder Cup-laget
Ja
42
86
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  TV: Se PGA-proffsets närspelsyips
  • Jimenez udda majorladdning
   Spanjoren Miguel Angel Jimenez var dagens man i Senior Open på Carnoustie. Hans 65:a tredje dagen ger en fyraslagsledning inför sista dagen.
  • Björk har tätkänning i Frankrike
   Formen håller i sig för Alexander Björk. Han är delad trea inför helgen i Frankrike.
  • Dustin utmanas av amatör
   En kanadensisk amatör jagar US Open-segraren Dustin Johnson i Canadian Open. Men toppen är ett getingbo och 15 spelare är inom tre slag.
  • TV: Se svenskens drömslag
   I just det här läget var det svensk ledning i Senior Open.
  • Wessberg jagar seger i Skottland
   Den svenska kärlekssagan med Skottland fortsätter. Nu har Linda Wessberg skaffat sig bra segerläge inför avslutningen av Ladies Scottish Open.
  Igår
  Parnevik inspireras av Stenson
  • TV: Hemma hos – Andrew "Beef" Johnston
   Julgranen är fortfarande framme, emoji-kuddar finns överallt. Och Andrew "Beef" Johnston visar vad han har i kylen. Så här bor publikfavoriten.
  • Spieths skor smartare än tidigare
   Jordan Spieth hade svårt att hänga med i toppen av ledartavlan när Henrik Stenson och Phil Mickelson duellerade. Men han kan glädjas åt att han brände 1 984 kalorier. Den informationen fick han från sina skor.
  • Hon blir Annika Sörenstams första vicekapten
   Annika Sörenstam har gjort sitt första val som Solheim Cup-kapten. Catriona Matthews blir vicekapten för det europeiska laget, som är ute efter revansch.
  • Banrekord och två svenskor topp-10
   I veckan avgörs EM Dam på Hooks utanför Jönköping. Två svenskor är topp-10 efter två varv.
  • Dustin öppnade starkt i Kanada
   Dustin Johnsons formtopp bara fortsätter. Efter sina två segrar på senare tid leder han nu Canadian Open efter första ronden.