Bana i fara efter skoteråkning
Högbo GK utanför Sandviken riskerar att skadas då skoter körs på banan.

Bana i fara efter skoteråkning

Skoterleden är tydligt utmärkt. Ändå kör förare in på golfbanans gräsytor. Högbo GK riskerar att ta skada inför säsongen.

Vinter och snö innebär inte bara längdskidor. På många platser tillåts också skoteråkning. Vid Högbo GK utanför Sandviken finns en skoterled, men en del förare har svårt att hålla sig på banan.

– Det är tydligt skyltat att man ska undvika att köra på golfbanan men det körs där ändå, säger Carl Sandegård, klubbchef på Högbo GK.

 

Det är de stora plana ytorna som lockar skoterförarna utanför Sandviken att bryta mot regler och köra in på golfbanans fairways. Och så länge det är tjäle och tillräckligt mycket snö finns det ingen risk att banan tar skada.

– Just nu är det mycket snö men det är puder så det finns en risk att man går igenom och skadar gräset, säger Carl Sandegård och fortsätter:

– Om det skulle bli en skada på ett känsligt område skulle det kunna kosta oss både ekonomiskt och tidsmässigt.

 

Än så länge har inga skador skett på golfbanan men risken är fortfarande stor.

– Om det skulle bli blötsnö och den pressas ihop av en skoter finns det en risk att det blir is. Det är den största faran för golfbanan då det kan bildas isbränning på isytorna.

 

Det är Sandvikens skoterklubb som tar hand om skoterleden men Carl Sandberg vill inte ge dem skulden för buskörningen på banan.

– De har hand om skoterleden och sätter upp skyltar men det kan vara någon helt annan som kör på banan.

– Däremot är det så att vi hade sluppit en del extrajobb om skoterleden inte varit där. Vi vet ju att reglerna inte alltid följs så vi måste förbereda genom att hägna in greener och vissa utslagsplatser, säger Carl Sandegård.

Åker du skoter?
Ja
11
41
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!