Svenska tävlingen i fara
Efter tre år på Vasatorp Tournament Course är det nu osäkert om LET kommer tillbaka till Sverige 2016. //Foto: Tristan Jones/LET

Svenska tävlingen i fara

På Ladies European Tours hemsida är den svenska tävlingen redan schemalagd. Men nu är det mycket osäkert om den blir av.

2013 återvände Ladies European Tour till svensk mark efter ett par års frånvaro men efter tre upplagor av Helsingborg Open kan LET nu vara på väg bort igen.

En av de största sponsorerna, Region Skånes eventbolag, har inga pengar och kan inte ställa upp den här gången.

Därmed går tävlingsarrangören, Lagardére, miste om flera miljoner kronor.

- Vi gör allt vad vi kan för att tävlingen ska bli av. Men utan Region Skånes stöd blir det svårt, säger Claes Nilsson, golfansvarig på Lagardére.

Har ni fler bollar i luften?

– Ja, men samtidigt tickar klockan. Inom några veckor måste vi ge ett besked. Det finns en risk att det blir negativt. Lagardére kan inte sponsra tävlingen och ta eventuella förluster. Har vi inte finansieringen klar måste vi tyvärr ställa in, säger Claes Nilsson.

Efter tre år på Vasatorp Tournament Course i Helsingborg var tanken att damtävlingen den här gången skulle spelas på Barsebäck 8-11 september, veckan före säsongens sista major – Evian Championship.

Men den ekonomiska krisen i Region Skåne kan innebära att tävlingen inte blir av.

"Det ser dystert ut"

- Det ser dystert ut. Vi har fått sådana besparingskrav att vi inte vet om vi kan fortsätta driva vissa delar av vår verksamhet. Vi kan inte gå in med två miljoner i damtävlingen på Barsebäck. Först måste vi klara de åtagande vi redan tagit på oss, säger Anders Karlsson (s), ordförande i Business Region Skåne.

I slutet av månaden arrangeras ett extra styrelsemöte.

"Hjälpa till på något annat sätt"

– Men jag kan inte se hur vi ska få fram några pengar till en golftävling i år. Möjligen kan vi hjälpa till på något annat sätt, säger Anders Karlsson (s), ordförande i Business Region Skåne.

Barsebäck väntar också på ett besked från Lagardére om tävlingens vara eller inte.

"Det vore synd om man tvingas ställa in"

- Vi är positivt inställda och ser gärna att tävlingen spelas på vår anläggning i september. Det vore synd om man tvingas ställa in, speciellt som vi nu fått en viss kontinuitet. Men bollen ligger hos Lagardére. De äger tävlingen och avgör dess framtid, säger Ulf Öhrvik i ägarbolaget.

Det måste finnas en LET-tävling i Sverige!
Ja
100
12
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!