5de480e1c1f8d

Artiklar

Så tjänar golfklubbar pengar – på vintern

Golfbanan behöver inte stå orörd på vintern. På flera banor runt om i Sverige görs det skidspår på antingen natur- eller konstsnö. För vissa klubbar ger det en rejäl ekonomisk vinning.

Text: Jesper Johansson • 2016-01-21 Uppdaterad 2016-01-21

Golfsäsongen är sedan länge över på de flesta banorna i Sverige. Men det innebär inte att marken behöver stå orörd.

På många banor runt om i Sverige görs skidspår mellan hålen. Den varierande terrängen och de, stundtals, öppna landskapen gör att marken är utmärkt för att göra längdspår. 

Arninge GK är en av klubbarna som skapat skidspår. Tillsammans med Täby konstsnöspår som ägs av Täby IF och Sundbyberg IK prepareras ett 2,4 kilometer långt skidspår.

– Förra året fanns banan från januari fram till Vasaloppet. På den tiden var det över 40 000 skidåkare som använde sig av banan. På sommaren hade vi 25 000 starter på golfbanan, säger Lars Nordlöf, Arninge GK:s klubbdirektör. 

Golfklubbens mark arrenderas av föreningarna under vintern och de pengarna klubben får in gör att de kan ha banskötare anställda under hela året. När det inte är golfsäsong sköter de skidspåren.

– Sen säljer de dags- och årskort till skidåkarna. Medlemmarna i golfklubben åker gratis. Det har varit en stor succé.

 

Vreta Kloster GK är en annan golfklubb som gjort ett liknande projekt. Men de gick steget längre och ansökte om EU-bidrag. Tillsammans med Vreta Skidmotion, den lokala skidklubben, fick de igenom en ansökan och ett bidrag som gick till snökanoner och annan utrustning som behövs för att preparera skidspår.

– När man får ett EU-bidrag får man inte gå med vinst första sju åren. Men vi ser ut att betala tillbaka allt nästa säsong, säger Anders Svensson, klubbchef på Vreta Kloster GK. 

Skidspåret har blivit en rejäl succé. Med försäljning av dags- och årskort har den ekonomiska aspekten varit gynnsam. Bland annat har man en “snowkeeper” under vintern som jobbar på banan under sommaren. Men också restaurangen har två helårsanställningar.

– Restaurangen går väldigt bra på vintern. Vi har bland annat brunch på söndagar som går väldigt bra.

Och med tanke på att de sålde 450 dagspass den senaste söndagen är det inte speciellt förvånande att restaurangen har råd att ha öppet året runt.

Spåret gjort av konstsnö på Vreta Klosters GK är 3,2 kilometer långt och är upplyst. När natursnö finns tillgängligt finns det också ett milslångt spår. Banan kommer att användas som ett seedningslopp till Vasaloppet senare i vinter.

– Vi har sett till att dra banan i ruff och skog och undvikit fairway och ruff för att undvika eventuella skador, säger Anders Svensson.

Har din bana skidspår på vintern? Sprid informationen i kommentarfältet nedan!  


Text: Jesper Johansson • 2016-01-21
ArtiklarBanorSvenska golfbanor
Scroll to Top