Golfproffsen – och deras märkliga skador

Proffsgolfare borde undvika trädgårdsarbete, skidåkning, båtmotorer, tennis.

Golfproffsen – och deras märkliga skador
Jamie Donaldson, George Coeetzee och Rory McIlroy – tre av många som skadat sig vid sidan av golfbanan.

Listan av proffsgolfare som skadat sig i mer eller mindre bisarra olyckor är lång. Och det verkar ju uppenbarligen som att livet vid sidan av golfbanan är betydligt farligare än själva yrkesarbetet.

Walesaren Jamie Donaldson "förlorade en fight mot motorsågen" och som visade upp det sårade och sydda fingret på Twitter. Donaldson skadade inga ledband och ska vara glad att det inte gick värre.

Redan 2012 hade dock Jesper Parnevik en fight med ett annat motordrivet redskap.
Han "fastnade i en motor" och krossade pekfingret.
Även Jesper ska nog vara glad att det inte blev mer än så.

Peter Hedblom, som en gång var en stor hockeytalang, bröt benet i samband med en uppvisningsmatch i ishockey hemma i Gävle. Både skenbenet och vadbenet gick av, Peter blev gipsad ända upp i ljumsken och fick ett rejält uppehåll från golfen.

I slutet av 2002 slog olyckan till i ishallen i Kalmar. Joakim Haeggman skulle spela rinkbandy med några kompisar, åkte baklänges, tappade balansen och satte sig på högerfoten – bara sekunderna efter han klivit in på isen. Det slutade med brott på fotleden på flera ställen.

Det var inte första gången som Haeggman skadade sig på is. Åtta år tidigare blev han tacklad i en uppvisningsmatch i ishockey och fick en axelskada som besvärade honom i flera säsonger.

En av de mest uppmärksammade olyckorna och skadorna drabbade Rory McIlroy. 2015 slet han sönder ett ligament i fotleden sedan han spelat fotboll med några vänner. Skadan höll honom borta från golfen, bland annat missade han chansen att försvara sin titel i British Open.

Golfspelare lyckas till och med skada sig när de sover.

Den tidigare Ryder Cup-kaptenen Sam Torrence tvingades dra sig ur 1993 års upplaga av Ryder Cup sedan han spräckt bröstbenet efter att ha gått i sömnen rakt in i en blomkruka!

Graeme McDowell skadade också sig själv i sömnen när han 2002 klämde handen i en dörr. En skada som gjorde att han missade WGC-HSBC Champions.

Thomas Levet hade en del flyt när han lyckades vinna 2011 års upplaga av Open de France. Men turen svek honom efter den vinnande putten. Han hoppade i dammen vid den 18:e greenen på Golf National och bröt fotleden i det grunda vattnet.

Blixten träffade en 15-årig Retief Goosen hemma i Sydafrika. Han klarade sig undan allvarligare skador, men "The Goose" har fortfarande ett minne av olyckan i form av ett ärr på handleden från klockan han bar.

Snösporter är annars ofta ett skäl till skador bland golfare. Både Miguel Angel Jiménez och Paul Casey skadade sig så allvarligt i skidbackarna att de blev borta ett tag från golfen. Miguel bröt benet vid skidåkning medan Casey slog skulderbladet ur led när han åkte snowboard.

Och man behöver verkligen inte vara i skidbacken för att skada sig i snön. Fråga Oliver Wilson. Han bröt handleden och missade sex veckors tävlande 2013 efter att ha "undvikit en dödande snöboll".

Sydafrikanen George Coetzee är en dubbel otursgubbe. 2013 missade han flera tävlingar efter att ha brutit ett ben i högra handleden i en cykelolycka. Två år senare var det dags igen. På semester på Bali skadade han ena fotleden allvarligt i en surfolycka. "Det var min bristande förmåga att surfa som orsakade olyckan", erkände Coetzee som ramlade av brädan i grunt vatten så olyckligt att han fick umgås med platta och skruvar i fotleden i flera veckor.

En liknande olycka stoppade också karriären tillfälligt för australiensaren Andy Scott. Han hoppade av surfbrädan i grunt vatten och vred knäet så olyckligt att golfandet fick ta en paus.

Ernie Els skadade sig 2005 när han åkte i en gummiring efter en motorvåt och drog sönder ett ligament i knäet. Några år senare missade "Big Easy" några tävlingar efter att ha stukat fotleden i tennis.

Tennis var även ödet för Darren Clarke. Han drog sönder sin bakre lårmuskel när han spelade tennis med sin son, en skada som gjorde att han missade Masters 2012.

Dustin Johnson missade också Masters det året sedan han förvärrat en ryggskada när han skulle lyfta upp en jet ski från vattnet. 2017 var det dags att missa majorn på Augusta igen, den här gången efter att ha halkat i en trappa dagarna innan. 

Danske Thorbjörn Olsen missade två månaders spel 2014 sedan han ramlat av en kamel.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!