Efterlysning: Någon som vill spela OS-banan?

Efterlysning: Någon som vill spela OS-banan?

Golf blir i år en OS-sport och förberedelserna är i full gång. Men att få proffs att provspela banan verkar svårare än man först trott.

Förberedelserna inför golfens återtåg i OS är i full gång. Men det 112 år långa uppehållet kan ha skadat mer än man först trott.

Banan som OS-golfen ska spelas på söker just nu efter professionella spelare som kan provspela. För att ha tid att göra vissa justeringar innan tävlingarna drar igång.

Men att hitta spelare verkar lättare sagt än gjort. Med årets täta schema har de bästa spelarna svårt att hitta en lucka för att ta sig till Brasiliens näst största stad, Rio de Janeiro.

– Vi har en lång lista av spelare som är intresserade men spelschemat gör att betydligt färre är villiga att åka till Brasilien, säger Tim Finchem från PGA Tour.

Testtävlingen är planerad till 8 mars men en tävling som avslutas två dagar innan gör att många av de bästa spelarna har svårt att finna tiden att ta sig till Brasilien. Ändå menar Tim Finchem att det är viktigt att några av världens bästa golfare testar banan.

– Vi vill få ut några bra spelare på banan som kanske ser saker som vi har missat. Man bygger en bana och tycker att allt ser bra ut och sen när de bästa spelarna kommer och tittar ser de tio saker som skulle kunna göras annorlunda.

 

Sedan tidigare har bland annat Adam Scott meddelat att OS inte är en tävling han prioriterar. Inför helgens tävling i Abu Dahbi fick Martin Kaymer, Rickie Fowler och Henrik Stenson frågan om de värderade ett OS-guld högre än en major. Svaren på presskonferensen skiljde sig åt en hel del.

För Martin Kaymer, som vunnit både US Open och PGA Championship, var valet relativt enkelt.

– Jag kan ta en major nästa år och OS-guldet i år. Jag har två, kanske tre, chanser att vinna ett OS-guld. Jag har många fler chanser att vinna en major. Så i år tar jag gärna hem OS-guldet.

Tysken menade att det främst skulle vara för landet han skulle vinna. Han menar att en seger skulle göra att andra tyska atleter skulle tjäna mer pengar vilket han värderar högt.

– Vissa idrottare är inte lika priviligerade som oss golfare och tjänar mindre pengar. Vissa måste ha ett jobb vid sidan om för att ha råd med sin hobby - sin sport. Med det som de älskar.

– Dessutom är det något speciellt med OS. Hela upplevelsen av vad du sett på tv under många år. Vissa idrottare har tränat i fyra år för ett lopp på några sekunder. Jag vill åka dit och om jag inte lyckas vinna vill jag i alla fall se alla andra idrottares kärlek och passion för sin idrott. 

Henrik Stenson hade betydligt svårare att ge ett rakt svar.

Snarare ville svensken vinna både och. 

– Det där är en enkel men svår fråga. Jag tar båda, tack så mycket. Nästa fråga!

– Det är svårt. OS är nytt för oss golfare. Vi vet inte hur det kommer vara att tävla i den tävlingen. Men jag är väldigt exalterad. Om jag kan åka dit och göra både mig och mitt land stolt skulle det vara underbart. 

Men när Stenson ändå var tvungen att välja var OS inte högst prioriterat.

– Om jag måste välja skulle jag nog ta en major med några få procent. Men å andra sidan, vinner jag OS-guld kommer jag nog säga tvärtom.

Rickie Fowler fick samma fråga och valet föll på att vinna en major. Anledningen till hans val var att en "major alltid kommer vara en major".

– OS har egentligen aldrig varit en tanke hos oss golfare fram till nyligen. Så för mig är det något helt annat än att vinna en major.

– Men det är klart att en OS-medalj skulle vara stort. Att få spela för sitt land är alltid speciellt, att få bära flaggan och färgerna.

Jag hade hellre vunnit OS än en major!
Ja
16
28
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!