5de481afdb881

Artiklar

De ska ta kåks till St Andrews

På När GK är det inte bara golfare som spelar. Den hyperlokala sporten kåks delar på banan men nu ska de lämna Gotland. St Andrews blir spelplatsen i vår.  

Text: Jesper Johansson • 2016-01-14 Uppdaterad 2016-01-14

I den lilla byn När vid Gotlands östkust började det spelas golf på 70-talet. Men golfklubben När GK bildades först på 80-talet. I klubben är det dock inte bara golfspelare som är medlemmar – utan även kåksare. 

Kåks, som sporten heter, liknar golf i många avseenden men utrustningen är den största skillnaden.
I stället för en bag full med klubbor består en kåksares set av endast en klubba. En kåksa. 

En gång i tiden användes kåksan för att slå bort komockor (därav namnet) men i slutet av 80-talet upptäckte man att den också var utmärkt för att slå bort golfbollar. Antalet kåksare har ökat stadigt och i dag har När GK ungefär 40 medlemmar som endast spelar kåks.

 

Efter att ha spelat sporten på Gotlands olika banor kände en del spelare att det var dags för nya utmaningar. Vid flera tillfällen diskuterades det var de skulle åka för att spela och till slut kom de fram till att Bro Hof skulle vara en rolig utmaning.
– Men då tänkte jag: “varför ska vi åka till Stockholm? Vi åker till St Andrews istället”, säger Bernt Svensson som är en inbiten kåksare.

 

Men att få spela kåks på St Andrews innebar en del problem. Bernt Svensson skickade över en del dokument och olika artiklar som visade att de var seriösa med sin sport och ett beslut tog i högsta instansen om de skulle få spela.
– Men nu är det bokat. Vi blir åtta spelare som åker över. Vi ska spela fyra av St Andrews banor, bland annat Old Course och Jubilee Course, säger Bernt Svensson.

 

Bernt Svensson säger at de största skillnaderna mellan sporterna är att de bara använder en klubba och att de peggar upp överallt.
– Men så spelar vi inte i bunkrarna. Utan då tar vi ut bollen och lägger på ett slag.
– Vi använder oss av samma handicapsystem och golfreglerna är i stort sett de samma. Man måste vara över 60 år dock.

För Bernt Svensson ska resan till Skottland bli rolig och resultatet på rundorna är sekundärt.
– Jag spelar för det sociala. Det ska bli roligt för mig att bara komma till Skottland. Jag ser fram emot resan, säger han.

De ska ta kåks till St Andrews
I nummer 9/1991 gjorde Svensk Golf ett reportage om kåks. Läs det här.
De ska ta kåks till St Andrews

Text: Jesper Johansson • 2016-01-14
ArtiklarGotlandSvenska golfbanor
Scroll to Top