TV: Galna bilder på vad som händer i bollträffen!

Vad händer när en golfboll träffar klubban "

TV: Galna bilder på vad som händer i bollträffen!

Alla har vi väl någon gång tryckt på en golfboll, och märkt att den "sviktar".

Av förklarliga skäl har vi dock ingen aning om hur mycket bollen "sviktar" eller komprimeras när den träffas av en golfklubba. Det kan ögat inte uppfatta. Lika lite vet vi vad som händer när bollen träffar ett hårt, fast föremål.

Men med höghastighetskamera kan det visas. Och det är lindrig sagt imponerande. Inte undra på att färgen flagnar och spricker på en golfboll som varit med ett tag.

Som en av rösterna i filmen säger: "Det är en sak att veta vad som händer – något helt annat att se det!

 

I den första filmen – som gjorts av USGA Research and Test Center i New Jersey – träffar bollen en fast stålskiva i 240 km/h (150 mph). Filmen är tagen med 40.000 bildrutor i sekunden.

I nästa film – kallad "The Moment of Impact" får vi se vad som händer vid klubbladet när bollen träffas. Filmen är gjord hos Titleists utvecklingsavdelning och filmad med 22.000 bildrutor i sekunden.

Filmen visar bollträffen vid flera olika klubbhastigheter. Det som Titleist utvecklare noterar att bollen komprimeras nästan lika mycket – oavsett klubbhastighet. (Och så får ni bortse från lite marketing-snack...)

Den sista filmen har lagts upp på Facebook av ett konto som heter UltraLinx. Vi har försökt hitta källan till filmen, utan framgång. Vi har dock läst kommentarer om att filmen är fejkad. Titta själv och avgör!

A golf ball hitting steel at 150mph. Filmed at 70,000fps. Incredible.

Posted by UltraLinx on den 25 november 2015
Jag tror att den sista filmen är fejk!
Ja
156
41
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Relaterade artiklar

 • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Igår
  "Sånt här händer inte spelare som mig"
  • Björk vann i Frankrike
   Han ledde stora delar av slutvarvet och lyckades till slut bärga segern. Alexander Björk är en segrare på Challengetour.
  • Amatör orsakar golfhype i Kanada
   Med en rond kvar är Jared du Toit ett slag från ledning. Nu kan 21-åringen bli den första amatören att vinna på PGA-touren på 25 år.
  • Tre glada svenskor i Skottland
   Det blev ingen seger i Scottish Open. Men väl en andraplats och två nya svenskor klara för Woman´s British Open.