Lingmerth blev Årets Golfare

Lingmerth blev Årets Golfare

Under hela karriären har han sett upp till de stora namnen som har utsetts till Årets Golfare. Nu är David Lingmerth själv ett av dem. – Det känns nästan obeskrivligt, säger han efter att ha tilldelats 2015 års pris.

Man kan presentera sig för golfvärlden på många sätt.

David Lingmerth från Tranås valde ett av de mest ljudstarka.

För när han vann sin första tävling på PGA Tour så gjorde han det genom att besegra världsstjärnan Justin Rose i ett högdramatiskt särspel, där han hade ryggen mot väggen men lyckades besegra oddsen. Dessutom var scenen placerad hemma hos golfens största genom alla tider – Jack Nicklaus - och tävlingen den blytunga The Memorial.

Den prestationen gjorde intryck på många.

Inte minst den 55 personer starka Årets Golfare-juryn.

För när golfåret 2015 skulle summeras och värderas så stod det ganska tidigt klart att det fanns en stjärna som lyste något klarare än de andra, trots att konkurrensen var osedvanligt hård med många svenska segrar, jämna prestationer på hög nivå samt klassiska genombrott.

David Lingmerth blev alltså spelaren som fick ta emot den 50:e Silverbollen.

"Det är nästan overkligt när jag kollar tillbaka på min karriär"

- Jag är verkligen hedrad. Det är nästan overkligt när jag kollar tillbaka på min karriär och var jag befann mig för tio år sedan. Det här hade jag verkligen inte trott, säger Lingmerth till Svensk Golf från hemmet i Jacksonville i Florida.

Hur värdesätter du utmärkelsen?

- När jag fick höra att jag vunnit så var jag tvungen att googla och se mer av historiken. Och de namn som har vunnit tidigare, som Sörenstam, Parnevik och Stenson, är ju spelare som jag har sett upp till under hela karriären. Att själv finnas med där är en väldigt skön känsla.

Varför tror du att du fick den?

- Dels är ju Memorial som jag vann en stor tävling. Dels tror jag att sättet jag vann på, i särspel mot Justin Rose, berörde eftersom jag visade styrka. Sedan var jag ju med och högg i ett par dagar i två majors och gjorde hyfsat ifrån mig i en del andra stora tävlingar. Så jag hade en bra och lärorik sommar.

Nu tar David Lingmerth sats mot 2016, för att följa upp sin succésäsong. Året inleds redan i början av januari på Hawaii, i inbjudningstävlingen för alla segrare på PGA Tour 2015.

"Formen känns riktigt bra och jag slår bollen fint"

- Formen känns riktigt bra och jag slår bollen fint. Jag känner att de flesta bitarna börjar falla på plats nu.

Förutom en plats i Hawaii-tävlingen så gav segern i The Memorial en annan eftertraktad biljett. Den till Augusta National i början av april.

 "Nu får jag möjligheten och det är häftigt"

- Jag har kollat så många gånger på den tävlingen och nästan velat bita i någonting eftersom jag så gärna hade velat vara där själv. Nu får jag möjligheten och det är häftigt.

Under onsdagskvällen delades priset som Årets Golfare ut på Nalen i Stockholm i samband med den klassiska Nordea Tour-middagen.

Eftersom Lingmerth har fullt upp med förberedelserna inför nästa års säsong blev det pappa Tomas som fick komma upp på scenen och hämta Silverbollen och ta emot de stora ovationerna.

Men priset följer också 10 000 kronor att skänka till valfritt ändamål.

"Jag ska se vad vi kan hitta på för bra saker med pengarna där"

- Det blir till juniorerna på min golfklubb hemma i Tranås. Jag ska se vad vi kan hitta på för bra saker med pengarna där.

Jag håller med juryn!
Ja
64
23
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.