Challenge Tour kommer till Sörmland och Katrineholms GK där Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson arrangeras. //Foto: Peter Cordén

Artiklar

Challenge Tour tillbaka på svensk mark

Senast Sverige arrangerade en Challenge Tour–tävling var 2011. Nu är det dags igen. Kontraktet är skrivet på tre år. Robert Karlsson blir värd för evenemanget.

Text: CM Hellsten • 2015-12-16 Uppdaterad 2015-12-16
Challenge Tour tillbaka på svensk mark
Foto: Göran Söderqvist
Robert Karlsson kommer att stå som värd för Katrineholms nya Challenge Tour-tävling.

För fyra år sedan var det PGA of Sweden National i Bara utanför Malmö som arrangerade The Princess men sedan dess har inte Challenge Tour kommit tillbaka till Sverige.

Men 2016 är det dags igen.

4–7 augusti spelas urpremiären av Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.

Tävlingen är ett samarrangemang mellan Svenska Golfförbundet, Robert Karlsson och den svenske veteranens moderklubb Katrineholms GK.

Det handlar om ett treårskontrakt och nästa år landar prissumman på minst 200 000 euro.

2011 debuterade Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson på den inhemska proffstourens schema.

Nu avancerar klubbens tävling alltså till Challenge Tour.

 “Det hade inte gått utan Svenska Golfförbundets hjälp”

– När vi tog upp det här förslaget med styrelsen första gången så bara tittade de på oss och tyckte inte att vi var kloka… För 10–12 år sedan började Katrineholms GK med en Minitourtävling som hade 30 anmälda och 20 000 kronor i prispengar. Nu står vi här och ska arrangera en Challenge Tour–tävling – det är ganska otroligt. Det är ett stort hopp mellan Nordea Tour och Challenge Tour och det hade inte gått utan Svenska Golfförbundets hjälp, säger Robert Karlsson som är Sveriges meste ET–vinnare med sina 11 triumfer.

Han befinner sig hemma i Charlotte när Svensk Golf ringer.

North Carolina bjuder på ett strålande decemberväder med 20 grader och Karlsson stortrivs med tillvaron.

Challenge Tour tillbaka på svensk mark
Foto: Peter Cordén
4-7 augusti 2016 spelas Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Katrineholms GK.

Vad betyder det för svensk golf att Challenge Tour kommer tillbaka?

– Det är viktigt för spelarna att alla trappsteg finns. Historiskt sett så har de svenska spelarna gjort bra ifrån sig på Nordic League men sedan har det funnits en tendens att de fastnat på vägen ut i Europa. Därför är en Challenge Tour–tävling väldigt viktig. Det finns många wild cards på de tävlingarna vilket innebär att man kan ge fler spelare chansen att vara med.

 “Det vore ju ännu mer naturligt med en sådan bonus nu när det handlar om en Challenge Tour–tävling”

Den som vunnit Nordea Tour–tävlingen i Katrineholm har fått en biljett till KLM Open på European Tour. Vad får vinnaren nu?

– Hur vi gör nästa år är inte klart men det vore ju ännu mer naturligt med en sådan bonus nu när det handlar om en Challenge Tour–tävling.

Kommer du att spela din egen tävling?

– Är jag på plats så spelar jag. Dessvärre krockar det med den tävling som jag spelade bäst i den här säsongen – Paul Lawrie Match Play. Vi får se hur det blir.

 “Jag kommer att spela ett fullt schema men får planera lite bättre”

Hur ser du på din egen golf inför 2016?

– Jag kommer att spela ett fullt schema men får planera lite bättre. Jag lägger ihop det lite annorlunda, spelar mer i grupper och börjar säsongen med fem tävlingar på sex veckor – Abu Dhabi, Qatar och Dubai, tar en vecka ledigt och fortsätter sedan till Malaysia och Perth. Jag kommer att bli noggrannare med att få längre ledigheter så att jag kan fullfölja de åtaganden som jag har hos SGF.

Hur ser du på de landslagsuppdragen?

– Det är jättekul och något som är väldigt värdefullt för mig själv också. Jag måste verkligen fundera på vad det är jag faktiskt förmedlar till tjejerna och killarna, det blir nästan en coaching–session för mig. Innan jag säger något till dem så måste det vara förankrat i mig själv också. Det har varit nyttigt, jag har fått en nytändning och jag känner mig mer motiverad än på länge.

Katarina Vangdal är golfens förbundskapten.

Så här kommenterar hon nyheten om Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson:

“Viktigt för svensk spelarutveckling”

– Att Sverige nu återigen får en tävling på den här nivån är glädjande men framför allt viktigt för svensk spelarutveckling. Internationella framgångar på högsta nivå är ett mål vi har och att då kunna ge spelare på väg upp en möjlighet att tävla på hemmaplan är en viktig del i detta, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Kinhult börjar blogga på svenskgolf.se/wp


Instagramstjärnan: ”Det lärde jag mig i Dubai”


Johan Lindeberg tillbaka hos J Lindeberg


”Jag vill inte bara vara Tigers brorsdotter”


Text: CM Hellsten • 2015-12-16
Artiklar
Scroll to Top