En del produkter har lämnat ett större avtryck än andra.

Utrustning

Silly season är igång – här är 10 historiska utrustningssläpp vi minns

Dags för perioden då tillverkarna presenterar sina kära nyheter. Vi har listat tio produkter som påverkat eller till och med förändrat hela golfsporten.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-30 Uppdaterad 2023-11-30

Produktnamn har värkts fram. Formuleringar i slogans har finslipats. Alla vet att just de kommer med den bästa produkten.
En del nyheter har redan presenterats och det har läckts information om sådana som ännu inte offentliggjorts. Proffsen har luftat nya klubbor i förväg och tv-tittarna pausar och zoomar in för att få en glimt av vad som är på gång. 

Vi är inne i golfutrustningsvärldens silly season och förhoppningsvis blir det ett bra år så att köpsugna får valuta för pengarna.

Genom åren har några produkter stuckit ut från mängden och har på olika sätt satt en ny agenda framåt. Några har varit såpass nytänkande att de förändrat hela golfsporten.
Nedan har vi listat tio stycken, där vi blandat moderna produkter med betydligt äldre. Det finns såklart en drös kandidater som vi utelämnat men som också stått för något speciellt – däribland guttaperkabollen, stål- och grafitskaften och Wilson Invex Driver (ni som vet, ni vet).

TaylorMade M3/M4 – 2018

”Twist Face, Twist Face, Twist Face!”
Aldrig har ett nytt namn på en vidareutvecklad teknologi som alla redan höll på med fått sådant genomslag som TaylorMades Twist Face-teknologi där träffytan vridits så att felträffar får extra hjälp att få bollen att hitta tillbaka till mitten.
Inget nytt, mumlade konkurrenterna. Obehagligt, ryktades TaylorMade-spelaren Rory McIlroy först säga då han inte gillade hur bollen betedde sig de fåtalet gånger som han träffade snett. Enligt obekräftade uppgifter ska nordirländaren inledningsvis fått en mildare och modifierad version av den twistade träffytan.

Ebalon – 1996

Aldrig har funktion och form premierats så mycket framför utseende. 
Den svenska antisliceklubban Ebalon fick enorm uppmärksamhet på hemmaplan men den smått excentriska designen hade svårt att övertyga konsumenterna och kunde inte hävda sig mot jättarnas ekonomiska resurser eller deras mer förtäckta och inbyggda antislicelösningar. Ebalon lanserades också under en period då både Cleveland och Cobra hade snarlika konstruktioner ute på marknaden.  

Ping G400 – 2017/18

Första gången ett ”G” sattes intill en Ping-driver var redan 2004. Sedan dess har målet varit att förena längd med extremt förlåtande egenskaper. Många G-modeller har övertygat men när historien skrivs kommer förmodligen Ping G400-modellen lyftas fram som en av seriens absoluta höjdpunkter. Att den fortfarande hänger kvar i en del proffsbagar talar sitt tydliga språk. 

Nike SQ Sumo²

Nikes resa i utrustningsvärlden pågick bara på mellan år 2002 och 2016. Företagets kaxiga ungdomlighet skulle ju såklart också återspeglas i deras golfprodukter. Sedan Nike lade ner produktionen har traditionella tillverkare som Callaway, Cobra och TaylorMade varit de som främst försökt kaxa upp sig likt Nike, men ingen av dem har hittills kommit ut med något som rör sig i samma domäner som den kantiga låda till driver som SQ Sumo² var.    

Callaway GBB Epic – 2017

På senare år har artificiell intelligens varit Callaways ”go to”-teknologi. Men inget AI-försök har överträffat genomslaget som den traditionella ingenjörsuppfinningen ”Jailbreak” fick.
Så enkelt, så smart paketerat och så övertygande att konsumenterna till och med trodde att de tydligt kunde känna hur de två stavarna bakom träffytan höll ihop sula och krona i träffen. 

Callaway Big Bertha Warbird/Great Big Bertha –1995

Första Big Berthan kom 1991. Fyra år senare dominerade Callaway marknaden med den mindre Warbird och snäppet större Great Big Bertha. Den sistnämndas huvud var gigantiskt för tiden men litet sett till dagens mått.  

TaylorMade Pittsburgh Persimmon – 1979

Golfens allra första metallklubba. Pittsburgh Persimmon fick ett svalt mottagande av den konservativa golfvärlden men med tiden försvann träklubborna helt och hållet och metallen är än så länge en viktig ingrediens i golfklubbor. 

Ping Anser – 1966

Karsten Solheim tyckte puttning var onödigt svårt och efter en blixtidé skissade han fram ”svaret” i en handvändning. Lösningarna var offset-infästning som gav bättre vy över bollen, urholkad bakdel och parallella linjer för enklare insiktning och adressering av bollen. Solheims idéer lever kvar i alla moderna putters.
Hustrun Louise kom med namnförslaget ”Answer”. Det var dock för långt för att ingravera, tyckte Karsten. Louise föreslog då att han skulle strunta i w:et och så blev det. 

Titleist Pro V1 – 2000

Fram till oktober år 2000 fanns två bollalternativ. En som gav långa slag med lite spinn ihop med obehaglig känsla och öronbedövande ljud i träffen, eller en boll som gav väldigt korta slag med mycket spinn och som kändes som smör i träffen.
Med Pro V1 kom Titleist på hur en golfboll ska konstrueras för att ge både längd och känsla och dessutom bete sig annorlunda beroende på klubbhastighet.
Golfsporten gick in i en ny era där snittlängderna ökade markant. Den glada tiden kan dock få sitt slut nu i december 2023 då regelorganen R&A och USGA förväntas komma med besked om begränsade egenskaper i framtidens golfbollar. 

Titleist Titanium 975D – 1998

Här kommer alla känslorna på en och samma gång. Per Gessles textrad beskriver bäst vad den gråsvartspräckliga metalliclacken och päronformen gjorde för de som greppade 975D-drivern för första gången.
Om Ping Anser var svaret för framtida putters så var 975D svaret för hur en driver ska se ut och designen har kopierats och vidareutvecklats av Titleist och alla andra sedan dess.

BONUS

Cobra One Length – 2016

Bryson DeChambeau och Cobra var inte först med idén men deras partnerskap framtvingade ett försök att förmå den stora massan att omfamna en och samma skaftlängd på alla klubbor. DeChambeau har lämnat och Cobra har sedan starten beundransvärt försökt hålla brasan vid liv. Konkurrenterna har inte hakat på i större mängd, men Cobra fortsätter träget på enlängdsspåret. Oavsett vad som händer framåt så har dess ingenjörer samlat på sig enorma kunskaper om skaftegenskaper, loft och svingvikt under enlängdsprojekten.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-30
19:e håletUtrustning19:e håletBollarDriversgolfbollarGolfutrustningUtrustning
Scroll to Top