The 136th Open Championship

Tournytt

Harrington: ”Min caddie vann en major till mig”

Padraig Harrington trodde chansen att vinna The Open var borta. Men hans caddie gjorde att han kunde ta sig till särspel – och sedan vinna på Carnoustie.

Text: Jesper Johansson • 2018-01-12 Uppdaterad 2019-12-12

Hur viktig är caddien egentligen? Väldigt viktig, om du frågar majorvinnaren Padraig Harrington. Irländaren går så långt att han till och med säger att hans första majorvinst helt och hållet var hans caddie, Ronan Floods, förtjänst.

Trefaldige majorvinnaren tog sin första storseger på Carnoustie 2007 efter att ha vunnit i särspel mot Sergio Garcia. Men vägen dit blev något krokig. På det 72:a hålet för veckan slog Padraig Harrington sin boll ned i vattenhindret – vid två tillfällen.

Se klippet nedan för en påminnelse om vad som skedde:

Han var bedrövad och tvärsäker på att han spelat bort sig från chansen att ta sin första majorseger.
– Jag kände efter första bollen ned i vattnet att jag fortfarande hade en chans att vinna. Jag tänkte att “alla kan slå ett dåligt slag. Nu gäller det bara att fortsätta”, säger Harrington till Youtube-programmet Off The Ball.
– När jag slog det andra slaget kände jag för första gången i min karriär att jag gjort de som bryr sig besvikna. Jag var bedrövad. 

Efter den andra bollen i vattnet var Padraig Harrington övertygad om att segern var borta. Men hans caddie, Ronan Flood, började då peppra honom med klyschor.
– Han började säga saker som “det är inte över än” och “ett slag i taget”.
– Jag vill slå ihjäl honom. Han var tvungen att ta järnfyran ifrån mig för jag ville verkligen slå honom.

Sunesson om Faldo: ”Han är som en bror för mig”


GUSTAFSON: Golfens skilsmässor


Anmäl dig till Svensk Golfs nyhetsbrev!

Men Ronan Flood slutade inte. I 50 meter var han, enligt Harrington, världens jobbigaste människa. Men de senare 50 meterna började Padraig Harrington lyssna.
– Jag började till och med tro på det. Det är väldigt ovanligt att man först är inne i zonen. Att man sedan lämnar den efter två misslyckade slag och lyckas komma tillbaka in i den.

Sedan slog Padraig Harrington sitt korta inspel, hans femte slag på hålet. Och med nyvunnet självförtroende och en känsla att han skulle klara av det gick han mallig fram till bollen.
– Jag slog slaget som en tonåring skulle göra det. Jag ville skryta. Jag slog bollen vad som såg ut att vara för långt men med spinn på bollen så att den stannade vid hål.

Ronan Flood hade övertygat Padraig Harrington om att han skulle klara av det. Att han fortfarande hade chansen att vinna The Open på Carnoustie 2007.
– Jag kan säga att min caddie vann en major åt mig.
– Människor undrar vad en caddie egentligen tillför. För mig är han enormt viktig. Han gjorde sitt jobb, han fortsatte trots att jag var bedrövad och trodde att tävlingen var körd.


Text: Jesper Johansson • 2018-01-12
TournyttPadraig HarringtonThe OpenTournytt
Scroll to Top