golf school

19:e hålet

Vilket är det bästa råd du fått från en golftränare?

Helen Alfredsson, Ola Wenström och en inbjuden gäst tycker till.

Text: Svensk Golf • 2017-04-21 Uppdaterad 2017-04-21

Helen Alfredsson: Majorvinnare, åttafaldig Solheim Cup-spelare och utrustad med en av Golf­sveriges vassaste tungor.

Ola Wenström: Sportjournalist och programledare på Viasat. Golfälskare med hcp just under 10.

Joakim Haeggman: Trefaldig segrare på Europatouren som numera bland annat säljer gräsklippare för bolaget John Deere.

Vilket är det bästa råd du fått från en golftränare?
Helen Alfredsson. Ola Wenström. Joakim Haeggman.

Vilket är det bästa råd du fått från en golftränare?

HELEN: “Det var Thure Holmström som sa att om man tvekar inför en putt ska man aldrig slå den utanför hålet. Många puttar missas för att de är antingen över- eller underlästa. Jag tycker att det är ett jättebra råd och har gett det till många kompisar.”

OLA: “Jag fick en avsågad damsexa i näven av farfar som tioåring och är självlärd sen dess, vilket syns. Fast apropå Alex, han tipsade före jul om att jag skulle hålla huvudet still. Och sen var den ronden förstörd. “Håll huvudet rent” är nog bästa tipset för mig.”

JOAKIM: “Att jag tidigt förstod och fick förklarat för mig att utveckling tar tid. Senare i karriären förstod jag även att man inte får glömma att golf är ett spel. Bollen ska i hål, hur det ser ut på vägen spelar ingen roll.”

Panelen: Vilken maträtt ska alltid finnas på golfrestaurangens meny?

Vilken spelare har svingat en golfklubba snyggast?

HELEN: “Många moderna svingar är snygga, men väldigt lika. Mickey Wright svingade fantastiskt. Den rörelsen är så naturligt bra. I nutid är det McIlroys sving. Men den bästa svingen är den som får bollen dit du vill, sen kan det se väldigt olika ut.”

OLA: “Eftersom jag alltså inte har nån som helst teoretisk aning om grepp, baksving, uppvridning, höft- eller knävinklar kan jag bara gå på känsla även här: Fred Couples har ett alldeles underbart sätt att spela golf. Så lätt, så mjukt, så obekymrat.”

JOAKIM: “I modern tid Tiger Woods åren 2000–02. Sen är det såklart Ben Hogan. Deras svingar har alla försökt analysera, kopiera och bryta ner på detaljnivå och i stort sett alla kommer fram till att de är perfekta. Jag håller med.”

 

TV: Så här har Tiger Woods sving förändrats genom åren:


Text: Svensk Golf • 2017-04-21
19:e hålet19:e hålet
Scroll to Top