Thaichong Jaidee tog sin första seger på europeisk mark när han höll nerverna i styr på Celtic Manor. Foto: Getty Images

Följa

Jaidee höll undan

Thailändaren Thongchai Jaidee lyckades med möda hålla undan för ett jagande fält och vinna sin femte ET-seger, sin första på europeisk mark, i Wales Open. Joel Sjöholm satte färg på avslutningsronden men nådde inte ända fram.

Text: Jörgen Ohlson • 2012-06-03 Uppdaterad 2012-06-03

ISPS Handa Wales Open

Datum: 31 maj-3 juni
Bana: The Celtic Manor Resort, City of Newport, Wales
Prispengar: £1 800 000
Vinnare: Thongchai Jaidee

Deltagarlista
Starttider
Slutställning

Race To Dubai Ranking
Ryder Cup Ranking

Relaterat
Norén bryter i Wales
Formen god hos Norén
Sjöholm två från täten
Fisher är tillbaka
Thailändskt i toppen

Thonchai Jaidee gick ut i ledning sista dagen men hade det inledningsvis jobbigt. När han så gjorde en oförklarlig dubbelbogey på det nionde hålet (par 5) och vände på 39 slag såg han ut att vara på väg ut ur tävlingen.

Men det visade sig vara hårt virke i den gamle fallskärmsjägaren. I ösregnet satte han i tre raka birdies på hålen 10, 11 och 12 och återtog därmed kommandot i tävligen. Där skaffade han sig ett grepp som han aldrig släppte.

När andra spelade väl påpälsade i minst ett regnställ tog sig Jaidee an sluthålen i kortärmat och han vägrade släppa någon förbi sig. Trots en bogey på 17:e var han i två slags ledning inför sluthålet.

Holländaren Joost Luiten hade på sista hålet en chans att sätta press på thailändaren men missade birdieputten från två meter. Därmed gav han Jaidee möjligheten att tvåputta för seger från drygt en meter. Den chansen missade han förstås inte.

– Mitt huvudmål idag var att träffa fairways. Men det var inte lätt under dessa väderförhållanden. Det var mycket, mycket tufft för mig. Inte alls som hemma i Thailand, sa vinnaren.

Thongchai Jaidee, som gjorde 72 sista varvet och fick en vinnarscore på sex under par, vann med ett slag före en kvartett spelare bestående av dansken Thomas Björn, spanjoren Gonzalo Fernandez- Castaño, holländaren Joost Luiten och sydafrikanen Richard Sterne.

I den gruppen skulle också engelsmannen Ross Fisher ha varit om han inte ådragit sig ett pliktslag – för långsamt spel. Den omutlige tävlingschefen John Paramor satte ledarbollen på klockan under sluthålen, och när Fisher trots en varning tog alltför god tid på sig på 14:e var pliktslaget ett faktum.

Häftig attack av Sjöholm
Joel Sjöholm, friskusen från Skaftö, utmärkte sig under finalvarvet inte bara för sin eleganta klädsel utan desto mer för sitt spel. “El Toro”, som Joel gärna vill kalla sig, startade slutvarvet sju slag efter ledaren. Han inledde ronden med tre raka birdies och efter 14 spelade hål hade han tagit sig hela vägen upp till delad ledning.

Efter en missad birdieputt från drygt metern på 15:e brast tyvärr den hårt spända bågen. Det blev bogeys på såväl 16:e som 17:e och Joel fick nöja sig med en delad åttondeplats. Med sin 68:a var han dock näst bäst på banan denna regniga och blåsiga finaldag. Stort.

Att Joel Sjöholms friska spel en dag kommer att leda till en ET-seger är mycket sannolikt.

Näst bäste svensk blev Magnus A Carlsson från Frösåker, som efter en avslutande 71:e blev delad 18:e.


Text: Jörgen Ohlson • 2012-06-03
FöljaNyheter
Scroll to Top