Följa

Vinst för tredje året i rad

Svenska Golfförbundets målsättning inför 2011 var att göra en vinst på 3 miljoner kronor. Resultatet blev bättre än budgeterat. Överskottet slutade på 4,5 miljoner kronor.

Text: CM Hellsten • 2012-04-19 Uppdaterad 2012-04-19

Fakta

EKONOMISK ÖVERSIKT AV SGF:S VERKSAMHETSOMRÅDEN 2011 

Svenska Golfförbundet: 2 822 tkr
SGF Golfsystem AB: 605 tkr
SGF Service AB: 319 tkr
SGF Affärsutveckling AB: 172 tkr

Rörelseresultat: 3 915 tkr

Resultat från finansiella poster: 681 tkr

Resultat efter finansiella poster: 4 596 tkr

Skatt på årets resultat: – 123 tkr

Resultat 2011: 4 473 tkr

När den globala ekonomin kraschade för fyra år sedan så drabbades även Svenska Golfförbundet som gjorde en stor förlust. De förluster på 19,5 miljoner som åsamkades åren 2007–2008 har nu återskapats med 15,8 miljoner för tiden 2009–2011. Hänsyn har då tagits till uppskrivningen av fastigheten Golfens Hus i Danderyd som gjordes 2008. Förbundet tvingades till personaluppsägningar och minskade arbetsstyrkan från 86 anställda (2008) till i dag 64, dessutom avslutades kontrakten med nio konsulter. De kraftiga sparpaketen och de drastiska åtgärderna gav önskad effekt.

Redan 2009 gick SGF med vinst.

Precis som 2010.

Och 2011.

Överskottet för 2011 var budgeterat att ge 3 miljoner kronor.

Det blev 4,5 miljoner.

Egna kapitalet har ökat
Svenska Golfförbudets eget kapital har också ökat för tredje året i rad och uppgår nu till 35,7 miljoner.

Generalsekreteraren Gunnar Håkansson är förstås belåten med årets utfall.

– Anledningen till det lyckade resultatet är att förbundet i dag är mer vältrimmat och håller igen på kostnader där det går, plus att medieförsäljningen 2011 gick lite bättre än vad vi hade trott. Dessutom har SGF med en stabilare kassa lyckats bra med placeringar vilket genererar ganska mycket ränteintäkter. Vi har numera, sedan vi sålt Scandinavian Masters, betydligt mindre riskutsatt verksamhet och därför är det lättare att nå det resultat som budgeterats. 

Vad betyder det för förbundet att göra vinst tre år i rad?
– Det skapar en trygghet i organisationen och jag tror att alla i dag internt har en tydligare kostnadsmedvetenhet. Det ger arbetsro för oss att göra det som vi är satta att göra.

2010 minskade SGF:s omsättning med 18 procent till 183 miljoner kronor och orsaken till den stora förändringen var avyttringen av European Tour-tävlingen Scandinavian Masters som numera heter Nordea Masters.

2011 var omsättningen 182 miljoner kronor.

– Vi anpassar i dag verksamheten i hög grad till vad vi har för förväntan på intäkter. Vi får ju in medlemspengar, de övriga intäktskällorna är i hög grad marknadsrelaterade men där kan vi å andra sidan lätt anpassa kostnaden.

Hur ser budgeten ut för 2012?
– Ungefär som 2011, det blir inga stora förändringar. Medlemsavgifterna kommer att vara oförändrade, det blir alltså ingen höjning. Vi tror att vi kommer att kompensera löneökningar och allmän inflation med några bra avtal som kommer att öka andelen externa intäkter. Nyligen slöts ett avtal med mobiloperatören Tre. SGF har också en positiv utveckling med riksidrotten vilket gör att vi får en större del av det allmänna stödet till specialidrottsförbunden. Efter lång diskussion och påtryckningar har golfen fått till en ny fördelning av de statliga medlen, där vi förvisso fortfarande är missgynnade i förhållande till hur stora vi är som idrott men det är ändå en kraftfull förbättring.

Hur såg det ut tidigare?
– Då var väldigt mycket av de pengar som vi får centralt grundat på LOK-stödet som kalkylbas. Nu finns sedan i fjol en helt ny fördelningsnyckel som bygger delvis på LOK-stödet men också på antalet aktiva utövare i idrotten och antalet utbildningstimmar. Där är golfen en vinnare.

Med tanke på tre vinstår i rad, hade inte SGF kunnat ta delar av överskottet för att säkerställa den svenska LET-tävling som nu ställdes in?
– Nej. I ett tidigare beslut fick förbundet mandat att använda en miljon kronor om året för att utveckla en damtourtävling men att vi skulle använda betydligt större summor än så till prispengar finns det inget stöd för. Det måste finansieras externt och det lyckades vi tyvärr inte med.

Under vinterns verksamhetsresor landet runt så presenterades en idéskiss till en alternativ finansiering av den gemensamma verksamheten. Hur vill du summera förslagets respons?
– Det var en väldigt bra process. Vi har gjort det här lite annorlunda mot hur man tidigare har dragit frågeställningar. Då har det varit så att man har ritat upp ett förslag, gjort en proposition som man tagit till förbundsmötet och så har det blivit en röstning om det. Den här frågan hanterades på ett annat sätt. På uppdrag av förbundsstyrelsen tog en mindre grupp fram en idéskiss som sedan presenterades och diskuterades för att känna av intresset. Det gjorde vi under hösten och så ritade vi om idén så att den blev mer anpassad, men under verksamhetsresan nu i vår blev det uppenbart att representanter för Golfsverige inte tycker att det är någon bra idé just nu.

Behövs det egentligen någon ny finansieringsmodell med tanke på att SGF gör vinst för tredje året i rad?
– Tankarna i idéskissen har inget med kortsiktiga vinster att göra utan hur SGF:s finansiering ska se ut på lång sikt i förhållande till uppdrag. Vi vet att kostnadstrycket i dag är hårt på golfklubbarna och därför var en bärande tanke i idéskissen att avlasta golfklubbarna kostnader, som golfspelarna i stället skulle få bära i form av frivilliga licenser för olika tjänster. Inom en lång rad idrotter finns i dag till exempel tävlingslicenser och detta var något vi tittade på även för golfen. Nu blir det dock ingen förändring då klubbarna tydligt sagt att nuvarande finansieringsmodell är att föredra.


Text: CM Hellsten • 2012-04-19
FöljaNyheter
Scroll to Top