Robert S Karlsson kallas han, spelaren från Kalmar. På torsdagen spelade han upp sig i ledningen av tävlingen. Foto: Christer Höglund

Följa

Okänd Robert upp i topp

Från ingenstans via brons i Lag-EM till Nordea Masters presstält och delad ledning efter förmiddagens spel. Allt går i expressfart just nu för Kalmars egen Robert Karlsson. – Man ska inte klaga, säger han och ler.

Text: Martin Strömberg • 2011-07-21 Uppdaterad 2011-07-21

Det fanns många undrande golfjournalister när Robert dundrade fram första varvet på Bro Hof. Efter sin inledande 67:a fick Karlsson själ räta ut alla frågetecken.

– Jag är 22 år och kommer från Kalmar och jag läser på Liberty University i Virginia. Tanken är att jag ska vara amatör tills jag läst klart och sedan bli proffs.

Han var en del i herrlaget som vann brons vid Lag-EM i Tjeckien i början av juli och hans utvecklingskurva har pekat brant uppåt de senaste åren. Han spelar ofta etta i sitt college-lag och har bäst snittscore under året 71.3 slag.

Det enda riktiga misstaget under rond ett kom på 17:e. Hans softade järnnia var torr några sekunder innan den valde fel väg ner i vattnet.

– Jag svingade avslappnat hela vägen om man bortser från det slaget, den blev lite väl lös.

Men efter dubbelbogeyn som följde satte Robert upp en järnsexa en och en halv meter ifrån på sista hålet och rullade i dagens sjunde birdie.

– Det kändes inte som sju birdies. Jag satte väl några bra puttar för att hålla momentum i ronden och sedan flöt det på liksom.

Och trots att hans namn stod högst upp på Bro Hofs alla resultattavlor kändes det inte särskilt nervöst i Mastersdebuten.

– Egentligen inte. Första hålen var väl lite spänt och jag trodde att jag skulle bli nervös men det kom aldrig.

För Robert Karlsson den äldre blev det en hel del kommentarer redan innan han gick ut på eftermiddagen.

– Det är nog första gången jag leder innan jag gått ut, sa han och skrattade.

De två träffades faktiskt tidigare i år då den äldre Robert bjöd in den yngre till hemmet i North Carolina, som bara ligger fyra timmar från Virginia. De två tränade ihop under en dag och han fick goda intryck av sin yngre namne.

– En duktig spelare som dessutom verkar ha ett bra huvud. Han avslutade ju med birdie idag efter en dubbelbogey på 17:e och det tyder på bra mental styrka. Dessutom verkar han ha rätt vilja.

Under första dagen av Nordea Masters vann ungdomen med två slag, 67 mot 69.

Och namnet kommer förmodligen inte att bli något problem i framtiden om man får tro Robert senior.

– Jag är så gammal och han är så ung så det kommer nog att lösa sig av sig självt snart


Text: Martin Strömberg • 2011-07-21
FöljaNyheter
Scroll to Top